Vijesti

Arhiva vijesti

Sastanak sa predstavnicima talijanske regije Kalabrija

Predsravnica SERDA u Briselu 30. novembra odrzala je sastanak sa gradonacelnikom grada Lattarico, Antonio Gianfranco Barci i gradonacelnikom grada San Marco Argentano, Alberto Term.
Kalabrija (it. Calabria) je regija u južnoj Italiji, koja obuhvaca "vrh" talijanske "cizme", južno od Napulja. Na sjeveru granici s regijom Basilicata, na zapadu joj je Tirensko more, a na istoku Jonsko more. Izmedu regije Kalabrija i Sicilije je Mesinski tjesnac. Glavni grad regije je Catanzaro Površina regije je 15.080 km², a ima oko 2,05 milijona stanovnika.
Regija je podijeljena u pet pokrajina: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria i Vibo Valentia.
Sastanak je bio usmjeren na razmijenu informacija te uspostavu kontakta izmedu regija. Obzirom na dosta slicne vjerojatno da ce imati priliku suradivati ​​u razlicitim podrucjima s obzirom na ekološke, ekonomske i kulturne interese i slicnosti, zakljuceno je da je prostor za saradnju veliki izmedju ovog dijela regije Kalabrije (provincija Cosenza) i Sarajevske makroregije. Istaknute su takodjer jako slicne karakteristike provincije Cosenza i Sarajevske makroregije Sarajevo (NUTS III npr.)
Prisutni su pokazali namjeru za saradnju ​​u strateškim sektorima, kroz realizaciju projekata iz programa Zajednice pristupni i Kalabriji i Bosni i Hercegovini.

Strane su se slozile o zajednickim interesima: poljoprivreda, zaposljavanje i mladi, drvna industrija, energija i zivotna sredina, te su se slozile da svi posalju prijedloge projekata kako bi saradnja postala stvarna u narednoj godini.