Vijesti

Arhiva vijesti

Sastanak projektnih partnera u okviru projekta Green MIND održan u Grčkoj

Hellenic Institute of Transportation iz Soluna bio je domaćin drugog sastanka projektnih partnera koji je održan u Solunu, Grčka, 17. i 18. oktobra 2018. godine. Na sastanku je razgovarano o raznim aktivnostima ovog projekta koji uključuje analiziranje, testiranje, prijenos i kapitalizaciju alata i rješenja za jačanje privrednih aktivnosti kroz inovacije u pametnoj i zelenoj industriji mobilnosti.

Sastanak projektnih partnera u okviru projekta Green MIND održan u Grčkoj

Cilj sastanka bio je prezentacija provedbe tekućih aktivnosti projektnih partnera, prezentacija dosada urađenog te priprema plana aktivnosti za naredni projektni period.

Na sastanku su prezentirane analize iskustava i preliminarne analize tržišta projektnih partnera, dostupni kanali javne podrške i finansiranja te prezentacije sajmova, događaja i B2B susreta iz sektora pametne i zelene industrije mobilnosti na teritorijama projektnih partnera te se u narednom periodu očekuje uključivanje zainteresovanih strana u aktivnosti testiranja i razvoja novih radnih alata i vještina. Partneri imaju namjeru potaknuti razvoj privrede u oblasti inovacija zelenih i pametnih industrija mobilnosti, povećati vidljivost i potaknuti na razmjenu iskustava i internacionaliziranje. Nastoji se napraviti transnacionalna mreža koja će objediniti donosioce odluka, privrednike i istraživačka tijela.

Glavno pitanje rasprave bilo je na koji način što bolje oblikovati projektne aktivnosti, a kako bi se odgovorilo na potrebe kompanija, posebno malih i srednjih poduzeća. Prenos znanja i iskustava ključna je aktivnost projekta, čime se nastoji osigurati dugoročna održivost projekta. U tom kontekstu, domaćin CERTH je istovremeno održao radionicu o temi inovacija u pametnoj i zelenoj industriji za MSP iz centralne Makedonije. Ova radionica je bila prvi ovakav događaj i poslužit će kao primjer okvira za ostale radionice koje će organizovati svi projektni partneri.

Predstavnik Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, koja je partner u realizaciji Green MIND projekta, prisustvovao je navedenim događajima.

GREEN MIND – Zelene i pametne inovacije u industriji mobilnosti je 30-mjesečni projekat u sklopu INTERREG MED programa (modul 2) i koji se implementira na osam MED teritorija: Emilia-Romagna/Italija, Grčka, Andaluzija/Španija, PACA region/Francuska, Istra/Hrvatska, Splitsko-dalmatinska županija/Hrvatska i  Bosna i Hercegovina.