Vijesti

Arhiva vijesti

Sastanak partnera projekta „Poboljšanje inovacionih kapaciteta privatnih i javnih aktera za održivu i profitabilnu reciklažu stočnog otpada – RE-LIVE WASTE

U okviru projekta „Poboljšanje inovacionih kapaciteta privatnih i javnih aktera za održivu i profitabilnu reciklažu stočnog otpada – RE-LIVE WASTE“, od 25. do 27. jula 2018. godine u Sassariju (Italija), održan je prvi sastanak projektnih partnera. Sastanak je organizovao vodeći partner u projektu - Univerzitet u Sasariju, Fakultet za poljoprivredu, čiji su predstavnici predstavili ciljeve projekta, aktivnosti koje će biti implementirane u okviru projekta, kao i obaveze svakog od partnera.

Sastanak partnera projekta „Poboljšanje inovacionih kapaciteta privatnih i javnih aktera za održivu i profitabilnu reciklažu stočnog otpada – RE-LIVE WASTE

U implementaciji projekta učestvuju i partneri iz Bosne i Hercegovine, među kojima su  Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu i Poljoprivredno dobro Butmir.

Cilj projekta RE-LIVE WASTE je podrška održivom upravljanju poljoprivrednim zemljištem. Specifični cilj projekta je realizacija inovativnih rješenja za upravljanje stočnim otpadom na način da se stočni otpad pretvori u visoko vrijedno gnojivo. Regije u kojima se projekat implementira imaju intenzivan uzgoj stoke što dovodi do velikih zagađivanja prekomjernim unošenjem nitrata u zemljište, te predstavlja okolišni izazov za društvo kao i veliko ekonomsko opterećenje za farmere. Kroz projekat „Poboljšanje inovacionih kapaciteta privatnih i javnih aktera za održivu i profitabilnu reciklažu stočnog otpada – RE-LIVE WASTE“ će biti izvršena analiza svake regije, te će biti ponuđena tehnološka rješenja za proizvodnju visko vrijednog gnojiva iz stajnjaka kroz realizaciju 4 pilot aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Španiji, Italiji i Kipru.