Vijesti

Arhiva vijesti

RAZVOJ KULINARSKOG SLOW FOOD TURIZMA U KANTONU SARAJEVO

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, kao jedan od partnera SReST projekta, posvećena je transformaciji Kantona Sarajevo u održivu i društveno odgovornu destinaciju kulinarskog slow food turizma. Fokus SReST projekta je identifikacija lokalnih proizvoda, usluga i kulinarskih tradicija koje odražavaju bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu naše regije i stvaranje pretpostavki za razvoj slow food turizma na društveno odgovoran način.

RAZVOJ KULINARSKOG SLOW FOOD TURIZMA U KANTONU SARAJEVO thumb thumb thumb thumb

SReST projekat je podržan u okviru EU Interreg dunavskog programa, a implementiraju ga partnerske organizacije iz 7 zemalja dunavske regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Tokom dvomjesečnog istraživačkog procesa (septembar-oktobar 2024), naš tim je posjetio sela Bjelašnice i Nišićke visoravni, kako bi se susreli sa lokalnim proizvođačima, farmerima, udruženjima, te predstavnicima lokalnih vlasti. Ovi susreti bili su prilika za prikupljanje i dokumentovanje vrijednih informacija o tradicionalnim receptima, proizvodima i metodama proizvodnje hrane, uz razmjenu znanja o održivoj i društveno odgovornoj proizvodnji. Poseban fokus stavljen je na očuvanje i integraciju tradicionalnih metoda u moderne turističke ponude.

Postavljanje temelja za društveno odgovoran kulinarski slow food turizam

Rezultati ovog istraživanja poslužit će kao osnova za razvoj turističkih rješenja koja ističu autentične okuse i priče Kantona Sarajevo. Kroz saradnju i zajednički rad, SReST projekt pozicionira kulinarsku baštinu na mjesto ključnog pokretača održivog i društveno odgovornog razvoja turizma u regiji.

Rješenja koja će se testirati u narednoj fazi projekta bit će praktična, inkluzivna i usklađena s principima "slow food" turizma, promovišući održivost i odgovornost prema lokalnoj zajednici i prirodnom okruženju.

SERDA ostaje posvećena ovom zajedničkom cilju, gradeći platformu za razvoj kulinarskog turizma koji spaja tradiciju, inovaciju i društvenu odgovornost.