Vijesti

Arhiva vijesti

Radnički dom

RADNIČKI DOM
POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI SUGRAĐANI !
Ovih dana pokrenuta je akcija rekonstrukcije i dovršetka izgradnje Radničkog doma u Varešu. Želja nam je da na zgarištu, u centru grada, podignemo objekat koji je zaista potreban svim uzrastima. Dom kulture, naš Radnički dom, obilježje najljepših događaja iz naše bliže i dalje prošlosti. U okrilju Radničkog doma, kroz razne sekcije kulturno-umjetničkog društva «Jedinstvo» Vareš, od amaterskih stvaralaca, izrasle su veličine, profesionalni umjetnici i kulturni radnici. Pomenimo samo neke: Dušan Masal, Šimo Mirčić, Vinko Leki (iz najstarije generacije), Rajmond Likić, Šaban Lulić, Željko Jerković, Boro Stjepanović, Josip Hinger, Slavenko Saletović, Štambak Ivan, Zlatan Šoljak, Željko Sertić, Rafael Dužnović (iz srednje generacije) i drugi da

našnji nosioci kulturno-zabavnog života. Preko pozornice Radničkog doma prošle su hiljade lica amaterskog stvaralaštva, a u velikoj sali desetljećima smo plesali, igrali, smijali se i zabavljali...
Želimo ponovo izgraditi Radnički dom, kutak za priredbe, zabave, igranke svih uzrasta, a kroz obnovljeno amatersko stvaralaštvo generacijama prenositi nenadmašno izvorno kulturno blago Vareša i okoline.
Prema projektnoj dokumentaciji obnova Radničkog doma će se vršiti u nekoliko faza.
Prvu fazu rekonstrukcije (pripremni radovi, pokrivanje i ojačavanje konstrukcije) finansira Fondacija za održivi razvoj “OdRaz” sa 113.419 KM i Općina Vareš sa 32.420 KM, a prema ugovoru za izvođenje I Faze rekonstrukcije Radničkog doma potpisanom 13.12.2005. godine, realizuje izvođač firma “HaeMes” d.o.o Sarajevo (izabrana putem javnog natječaja). Trenutno je urađeno oko 40% predviđenih radova I Faze.
Iako je vjerovatno da će Fondacija OdRaz učestvovati i u narednim fazama rekonstrukcije (elektro instalacija, vodovodna i kanalizaciona mreža, podovi, pregradni zidovi, grejna instalacija ...) sa cca 70% sredstava, neophodno je obezbjediti preostalih 30% sredstava za finansiranje projekta.
Zbog toga ovim putem apelujemo na sve Varešane, ma gdje oni sada živjeli, da pomognu akciju rekonstrukcije našeg i vašeg Radničkog doma.
Imena donatora, kao i sve faze i detalji realizacije projekta rekonstrukcije Radničkog doma bit će redovno objavljivani na internetu i drugim javnim glasilima.
DONATORSKI ŽIRO-RAČUN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE VAREŠ:
HVB-CENTRAL PROFIT BANKA DD SARAJEVO
129-402-10009723-90