Vijesti

Arhiva vijesti

Promovisana potignuća i održana 7. regionalna radionica u okviru projekta INNOHPC

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u okviru realizacije projekta “INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji”  organizovala je 27.decembra 2018. godine u Sarajevu skup  o Računarstvu visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji.

Promovisana potignuća  i održana 7. regionalna radionica u okviru projekta INNOHPC

Na skupu je predstavljen projekat INNOHPC, koji se implementira u okviru EU Interreg Dunavskog programa, a fokus skupa bio jena diskusiji o trenutnom stanju u vezi s HPC-om u BiH i EU,  kao i  stanju industrije  4.0. u BiH. Uz ovaj skup je ujedno održan i 7. regionalni workshop  u okviru projekta INNOHPC.

Cilj ovog projekta je približiti upotrebu superkompjutera malim i srednjim preduzećima i akademskoj zajednici u regiji Dunavskog sliva. Radi se o potpuno novoj oblast za bh. firme, za koju nisu dovoljno razvijene iako imaju potencijala.

"U okviru ovog projekta sastavljen je konzorcij od 19 partnera iz 14 različitih zemalja. Kroz projekat se, između ostalog, nastoji i shvatiti zbog čega je korištenje superkompjutera manje zastupljeno u istočnim dijelovima Evrope u odnosu na Zapadne. Također, identicirali su se i mapirali potencijali i apsorcijski kapacitete firmi i infrastruktura superkompjutera u Dunavskoj regiji, kako bi mala i srednja preduzeća mogla da iskoriste njihov potencijal u svom radu, napredovanju i opstanku u današnjem modernom društvu", istakla je projekt menadžer Amela Ikic Suljagić,  zadužena za implementaciju projekta INNOHPC .

 

Inače, superkompjuteri su tehnologija opšte namjene koja je u stanju da veliki broj podataka odradi u kratkom periodu čime se diže potencijal za inovativnost kod malih i srednjih preduzeća.

 

Napominje da je njihov potencijal prepoznat u zapadnoj Evropi, jer EU ulaže u digitalizaciju i HPC infrastukturu kako bi se razvojem industrije stigla konkurencija u Japanu i SAD-u.

Također, kroz projekat se nastojalo uvidjeti koje su mogućnosti za sufinansiranje i pomaganje firmama da pristupe superkompjuterima. U toku je izrada dokumenta smjernica koji će biti publikovan neposredno pred sam kraj projekta, a to će biti u junu 2019. godine.

 

Osim toga, ovim projektom nastoji se približiti bh. firmama mogućnost da barem koriste iskustva i znanja i savjete ljudi koji super kompjutere već koriste.

 

Shodno tome, napravljen je INNOHPC LAB, platforma za firme iz zemalja Dunavske regije putem koje će moći da se registruju i stupe u kontakt sa ekspertima, te dobiju više informacija o HPC infrastrukturi.