Vijesti

Arhiva vijesti

Promovisan EU DTP projekt INNOHPC i održana 7.regionalna radionica

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA 27.12.2018. održan je skup o računarstvu visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji, na kojem je predstavljen projekat INNOHPC.

Promovisan EU DTP projekt  INNOHPC i održana 7.regionalna radionica

  Fokus skupa, koji je ujedno i 7.regionalna radionica organizovana u Dunavskoj regiji u okviru projekta INNOHPC, bio je na trenutnom stanju u vezi s upotrebom superkompjutera u BiH i EU,  kao i  stanju industrije  4.0. u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici firmi, akademske zajednice, vlasti i studenti imali su priliku čuti više o mogućnostima i potencijalu računara visokih performansi u industriji, s naglaskom na automobilsku i elektronsku industriju, te prodiskutovati o trenutnom stanju u našoj zemlji imogućnostima za upotrebu HPC-a u budućnosti.

Inače, računarstvo visokih performansi (HPC) je nova tehnologija opće namjene. Superkompjuteri mogu obrađivati ​​masivne podatke sa neviđenom efikasnošću, čime se drastično povećava inovativni kapacitet malih i srednjih preduzeća skraćivanjem ciklusa razvoja proizvoda i simulacijom složenih industrijskih lanaca vrijednosti.

INNOHPC je projekat koji se implementira u okviru INTERREG Dunavskog programa i kojeg sufinansira Europska unija. Ovim projektom se nastoji intenzivirati suradnje između institucija znanja, industrijskih preduzeća i kretora politika u cilju olakšavanja pristupa infrastrukturi I uslugama superkompjutera u EU.