Vijesti

Arhiva vijesti

PROLJETNA AKCIJA UREĐENJA VRELA BOSNE

Proljetna akcija uređenja Vrela Bosne i Velike Aleje i kvalitetno održavanje ovog prostora do donošenja Zakona o proglašenju Vrela Bosne spomenikom prirode, bila je tema koju su organizirali načelnik Općine Amer Ćenanović u petak 7. aprila i ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Zlatko Petrović sa direktorima javnih kantonalnih i komunalnih preduzeća Vodovod i Kanalizacija, Park, komunalnom i eko inspekcijom i Turističkom zajednicom Kantona Sarajeva.
Čitava zona Vrela Bosne i Velike Male aleje bit će očišćena za 7 dana, a na građanstvo se apeluje da podigne nivo ekološke svijesti u zaštiti ovog ambijenta. Svi organi građevinske inspekcije, komunalne inspekcije, eko redari, javna komunalna, kantonalna preduzeća i Općina Ilidža u punom kapacitetu zaštit će prostor Vrela Bosne,odnosno postupiti po zakonu.Sve što je mimo propisa, svako narušavanje ovog prostora u smislu deponovanja smeća i gradnje, svi predmeti narušavanja sigurnosti vodozaštitne zone procesuirat će se, zaključeno je na sastanku.
Svi učesnici sastanka usaglasili su se da prostoru Velike Aleje i Vrela Bosne, treba posvetiti veću pažnju i da svi u okviru svog domena daju maksimalan doprinos uređenja ovog prostora,ambijentalnog dragulja prirode, ne samo Kantona Sarajevo već i Bosne i Hercegovine. Jer samo sa građanima i njihovim ekološkom sviješću može se vratiti nekadašnji sjaj Vrela Bosne, prepoznatljivog ambijenta BiH.