Vijesti

Arhiva vijesti

Projekat TISAR: Kanton Sarajevo dobiva putnički informatički planer s podacima o javnom prijevozu

Kanton Sarajevo će do kraja godine dobiti putnički informatički planer na kojem će biti svi podaci o javnom prijevozu.

Planer će biti dio umreženog sistema putničkih planera zemalja jadranske regije čija uspostava će posjetiteljima i putnicima na tom području omogućiti sve informacije o najbržim rutama za putovanje, kao i mogućnostima i načinima kombinovanja različitih sredstava putovanja.

Uspostavljanje te integrisane jadranske putničke platforme se odvija u okviru projekta pod nazivom 'Informacioni sistem za putnike u Jadranskoj regiji-TISAR' , čija je prezentacija upriličena danas na međunarodnoj konferenciji koja je okupila predstavnike zemalja učesnica u projektu, kantonalne vlasti te stručnih institucija u ovoj oblasti.

"Ta platforma će objediniti podatke iz javnog prijevoza na jednom mjestu. Građani i turisti će jednostavno, putem informacione aplikacije na mobilnim telefonima ili drugim elektroničkim uređajima, moći dobiti sve podatke o javnom gradskom prijevozu", objasnio je ministar saobraćaja KS Mujo Fišo. Istakao je da će ova pogodnost pospješiti mobilnost putnika, ali i omogućiti im da što prije dobiju podatke o mjestima koja ih interesuju.

Planer će omogućiti i bolje snalaženje turista na području našeg kantona, a poslužit će i za promociju turističke ponude u KS-u.

“Ovaj projekt objedinjuje dvije bitne oblasti u kojima Kanton Sarajevo ima jasno definisane interese, turizam kao jedan od bitnih pokretača ekonomije, te IT sektor kroz koji u ovom slučaju pružamo uslugu turistima. Osim toga, model prekogranične saradnje i korištenje IPA fondova pokazuju da BiH potpuno ravnopravno sa ostalim zapadnim susjedima može učestvovati u ovakvim projektima, a to je ohrabrujuće za nas na našem evropskom putu”, naglasio je ovom prilikom premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Prema riječima Miguela Carrera, vodećeg partnera u projektu iz regiona Marche u Italiji, cilj naredne faze ovog projekta je omogućiti putnicima da putem aplikacije kupe kartu za prijevoz.

"U vezi s tim ćemo naredne sedmice imati sastanak u Bolonji, jer smo shvatili da se aplikacija može unaprijediti i poboljšati“, naveo je Carrera.

Glavni partneri projekta TISAR u BiH su Ministarstvo saobraćaja KS i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Direktor Agencije Ševkija Okerić je istakao da se radi o veoma važnom projektu vrijednom 2.180.000 eura. U njegovoj realizaciji učestvuje 13 partnera, osam iz Italije, dva iz BiH, te po jedan iz Grčke, Slovenije i Hrvatske.