Vijesti

Arhiva vijesti

Projekat SReST napreduje uz radionicu vođenu stručnjacima o mapiranju kulturnog naslijeđa hrane

SERDA, kao jedan od projektnih partnera, imala je priliku učestvovati na online radionici koju je vodila Wendy Barrie, priznata stručnjakinja za regenerativnu proizvodnju hrane i biodiverzitet. Radionica je bila ključna za projekat SReST, koji se fokusira na promovisanje Slow Food turizma i unapređenje ekonomskog prosperiteta u Dunavskom regionu.

Projekat SReST napreduje uz radionicu vođenu stručnjacima o mapiranju kulturnog naslijeđa hrane

Saradnja sa vrhunskim stručnjacima

Wendy Barrie, osnivačica i direktorica nagrađivanog Scottish Food Guide-a, Scottish Cheese Trail-a i Scottish Farm Shops-a, podijelila je svoje bogato znanje o biodiverzitetu i očuvanju kulturnog naslijeđa hrane, kao i o dubokom uticaju Slow Food pokreta, osnovanog u Italiji sredinom 1980-ih. Ovaj globalni pokret zagovara regionalne kulinarske tradicije, podržava biodiverzitet i male proizvođače, te naglašava važnost dobre, čiste i fer hrane, što duboko rezonira sa ciljevima projekta SReST.

Učenje iz Škotske: inspirativni primjeri

Sa ikoničnim jelima poput haggisa, mesnih pita i raznovrsnih sireva, bogato kulturno naslijeđe Škotske je dobro poznato širom svijeta. Wendyina prezentacija bila je riznica uvida, prikazujući kako se regionalni specijaliteti mogu integrisati u Ark of Taste, vizionarsku inicijativu koja ima za cilj zaštitu rijetkih rasa i baštinskih vrsta širom svijeta. Ona je istakla važnost razumijevanja jedinstvenih karakteristika regiona, klime i kulturne baštine hrane.

Uz Wendyino vodstvo, partneri projekta su se upustili u ključni zadatak mapiranja svog kulturnog naslijeđa, kreirajući inventar proizvoda koji su intrinzično povezani s njihovim teritorijama. Virtualna grupna radionica bila je dinamičan prostor za razmjenu ideja i identifikaciju tradicionalnih jela, sastojaka i pića koji definišu naše regione.

Daljnji koraci

SERDA nastavlja s aktivnostima unutar projekta SReST, istražujući lokalne proizvode i destinacije hrane koje odražavaju bogato naslijeđe našeg regiona, doprinoseći održivom i dinamičnom turističkom pejzažu u Dunavskom regionu.