Vijesti

Arhiva vijesti

Projekat KNOWING IPR predstavljen na 5. Forumu o internacionalizaciji poslovanja

U Tesliću je 8.novembra 2019. godine na 5. Forumu o internacionalizaciji poslovanja, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, skupa sa partnerom Regionalnom razvojnom agencijom za Šumadiju i Pomoravlje iz Kragujevca REDA SP, predstavila projekat KNOWING IPR -Jačanje inovacija u Dunavskoj regiji kroz inženjering znanja i IPR menadžment , koji se implementira u sklopu INTERREG Dunavskog programa

Projekat KNOWING IPR predstavljen na 5. Forumu o internacionalizaciji poslovanja

Skup u Tesliću okupio je  više od 230 učesnika iz regiona i EU, Rusije, SAD i Kine. Forum o internacionalizaciji poslovanja važan je  mehanizam internacionalizacije domaćih preduzeća, jer im omogućava poslovno povezivanje sa partnerima širom regiona, Europe i svijeta. Predstavnici  SERDA i REDA SP su zajednički prezentirali projekat KNOWING IPR, njegov cilj, aktivnosti, trenutno postignute kao i očekivane rezultate. Zainteresiranim sudionicima skupa je “jedan na jedan” biliže približena suština projekta i mogućnosti te benefiti koje donosi ovaj projekat za SME u oblasti zaštitie intelektualnih prava.

Inače, projekat KNOWING IPR je pionirski napor koji donosi napredna znanja tehnološkog inženjeringa u području prava intelektualnog vlasništva. Projekat će omogućiti udruživanje i iskorištavanje postojećih inovacijskih znanja i povećanje mogućnosti saradnje na temelju prava intelektualnog vlasništva (out-licensing, in-licensing i nerazvijeni univerzitetski tehnološki transfer). Projekt će rješavati usko grlo nedostatka podataka o pravu intelektualnog vlasništva s realnom vrijednošću i znanja o upravljanju pravima intelektualnog vlasništva, potičući tako nerazvijena tržišta pravima intelektualnog vlasništva, dalja ulaganja u inovacije i stvaranje  konkurentske prednosti, posebno za mala i srednja preduzeća u Dunavskoj regiji.

Glavni rezultat  KNOWING IPR projekta bit će praktično rješenje u obliku otvorene Knowing Hub online platforme, koja će pružati ekstrakciju znanja iz patentnih i drugih baza podataka, naprednu analitiku i obuku za IPR ekstrakciju i upravljanje, omogućujući istovremeno IPR saradnju, bolje informiranu slobodu djelovanja, trendove za buduće odluke i inovativne procese. Nadalje, projekt će pružiti na dokazima temeljene preporuke za područje prava intelektualnog vlasništva u Dunavskoj regiji.