Vijesti

Arhiva vijesti

Projekat IVA - Kultura i inkluzivnost na Zapadnom Balkanu: održan Kick-off i operativni sastanak u Sarajevu

Grad Sarajevo u partnerstvu sa Glavnim gradom Podgoricom, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, Muzejima grada Sarajeva, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijskim muzejom BiH te Muzejima i galerijama Podgorice implementira projekat “IVA- Akcije inkluzivnosti i vidljivosti za održivi razvoj kulture”, u okviru zajedničkog projekta “CC4WBs- Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan”. „Kultura i kreativnost za zapadni Balkan“ (CC4WBs) je projekat koji finansira Evropska unija koji ima za cilj podsticanje dijaloga na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora za povećani društveno-ekonomski uticaj.

Projekat IVA - Kultura i inkluzivnost na Zapadnom Balkanu: održan Kick-off i operativni sastanak u Sarajevu

Glavno polazište realizacije projekta IVA zasniva se na činjenici da muzeji u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nisu dovoljno inkluzivni, niti pružaju inkluzivne sadržaje, a muzejsko osoblje nema dovoljno kapaciteta da obezbijedi i organizuje inkluzivne aktivnosti ili da organizuje okruženja sa elementima inkluzivnih aktivnosti.

Kick-off i operativni sastanak održan je 18. januara u Sarajevu, na kojem je bilo riječi o realizaciji i implementaciji predstojećih aktivnosti, te dinamičkom planu i budžetu projekta. Također, potpisan je i Partnerski sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta kao i Sporazum o međusobnoj suradnji na uspostavi zajedničke platforme za inkluzivnost u okviru projekta.

Projekat će tokom 12 mjeseci trajanja svojim aktivnostima doprinijeti da navedeni partnerski muzeji postanu inkluzivniji, vidljiviji i privlačniji građanima i turistima kroz nove usluge koje čuvaju tradiciju i historijsko/kulturno nasljeđe.