Vijesti

Arhiva vijesti

Program za Dunavsku regiju: SERDA aktivni učesnik panela u okviru seminara u Beogradu

EU INTERREG program za Dunavsku regiju održao je 24. i 25. aprila u Beogradu seminar za organizacije koje su vodeći partneri projekata prvog poziva.

Program za Dunavsku regiju: SERDA aktivni učesnik panela u okviru seminara u Beogradu

Osim tema kao što su upravljanje projektom, izvještavanje i komunikacije, seminar je u velikoj mjeri bio  posvećen izgradnji sinergija između projekata, kao i kapitalizaciji projektnih aktivnosti. Bosanskohercegovačke agencije SERDA iz Sarajeva  i ZEDA iz Zenice su prve organizacije iz BiH koje  imaju ulogu vodećih partnera u transnacionalnim projektima. Predstavnici SERDA i ZEDA govorili su na ovom skupu o  sticanju iskustava neophodnih za preuzimanje uloge vodećeg partnera, kao i prevazilaženju izazova u implementaciji transnacionalnih projekata. Projektna menadžerica SERDA-e Amela Ikić Suljagić ovom prilikom je prezentirala projekat Green-Tex,  čiji je nosilac implementacije SERDA, kao i sinergiju projekta sa TEX-Dan projektom koji se takođe implementira u okviru Programa za Dunavsku regiju.

Green-Tex projekat ima za cilj jačanje transnacionalne saradnje i inovacija u Dunavskoj regiji za održivi tekstilni sektor i na taj način učiniće aktere lanca vrijednosti u partnerskim regijama otpornijima i konkurentnijim u prilagođavanju globalnim promjenama od tradicionalne ka regenerativnijoj kružnoj ekonomiji zasnovanoj na praksi zelenog tekstila.Green-Tex projekat će kreirati i testirati nova rješenja kroz cijeli lanac vrijednosti (počevši od modnog dizajniranja preko proizvodnje i upotrebe do sakupljanja tekstilnog otpada) i verificirati ih u raznim kontekstima unutar projektne teritorije. Digitalna rješenja će biti sastavni dio projekta Green-Tex, jer je svim partnerskim regionima potreban efikasan sistem prikupljanja tekstilnog otpada koji je javno dostupan uz online mapu sabirnih mjesta, podržana kampanjama za podizanje svijesti. Green-Tex rješenja će biti uključena u "Green-Tex platformu za učenje i inovacije".

Osim SERDA kao nocioca projekta sudjeluju i projektni partneri:Općina Postojina  i NATIVA institute za održivi razvoj iz Slovenije, EKOCHARITY  i Ministarstvo životnog prostora iz Slovačke, Eurotex iz Bugarske, Općina Majur i Fakultet za tekstilnu tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu iz Hrvatske, Univerzitet Donja Gorica iz Crne Gore, Razvojna agencije Zlatibor iz Srbije, Bucharest-Ilfov Metropolitan Area Intercommunity Development  Association iz Rumunije i First Hungarian Responsible Innovation Association iz Mađarske.

Takođe, pridruženi partner projekta je i  Ministarstvo komunalne privrede,infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

https://interreg-danube.eu/projects/green-tex