Vijesti

Arhiva vijesti

PREZENTACIJA I JAVNA RASPRAVA POVODOM PROJEKTA „GILJOTINA PROPISA“

Dana 23.06., u prostorijama Zavoda za zapošljavanje RS, a u organizaciji Privredne komore Republike Srpske i Vlade Republike Srpske održana je prezentacija i javna rasprava povodom projekta „Analiza efekata propisa – giljotina propisa“. Projekat je podržan od strane USAID-a, i odnosi se na ukidanje nepotrebnih formalnosti (dozvola, potvrda i sl.) i inspekcijskih mjera.
Pored predstavnika privrede i javnih institucija sa područja Istočnog Sarajeva, sastanku je u svojstvu predstavnika SERDA-e, prisustvovao i mentor Centra za razvoj biznisa u Palama, Ćosić Ljubiša.
Tokom prezentacije, koju su izvršili predstavnici Vlade RS, pomenuto je da je u dosadašnjem radu na ovom projektu identifikovano oko 330 formalnosti i oko 2500 inspekcijskih mjera koje primjenjuju nadležna ministarstva i institucije Vlade RS.
Ono što je evidentno je da treba ići na smanjenje broja ovih formalnosti i mjera, ali predstavnici privrede, na koje se ove mjere najvećim dijelom odnose moraju jasno da ukažu koje su to formalnosti i mjere koju su nepotrebne, ponavljaju se ili ih ometaju u radu.
Po okončanju prezentacije, mogla su se čuti mišljenja brojnih privrednika i problemi sa kojim se suočavaju u svom radu. Opšti je zaključak da je privreda, a naročito proizvodna djelatnost, izuzetno opterećena mjerama i propisima koji otežavaju poslovanje privrednih subjekata.
Pitanje predstavnika SERDA-e, odnosno, Ljubiše Ćosića, odnosilo se na mogućnost skraćenja procesa registracije preduzeća (vremenski, finansijski i u pogledu smanjenja broja potrebnih dokumenata). Ono što je odgvoreno je da ovim projektom nije obuhvaćena ta oblast, ali da se radi na projektu koji će biti usmjeren kao ovoj oblasti.
Rasprava, a time i sastanak, su okončani u 14.30.h.