Vijesti

Arhiva vijesti

Predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini posjetili SERDA-u

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin i šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu Delegacije EU u BiH Andrea Vera posjetili su danas Sarajevsku regionalnu razvojnu agencija SERDA. Cilj posjete bio je informisati se o aktuelnim projektima koje SERDA implementira, s posebnim fokusom na projekte Modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo i Centar za obrazovanje odraslih.

Predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini posjetili SERDA-u thumb

U uvodnom dijelu direktor SERDA Ševkija Okerić je podsjetio na činjenicu da je SERDA rezultat podrške Delegacije EU i Ureda visokog predstavnika koja je pružena s obzirom na interes lokalnih zajednica iz oba bh. entiteta da uspostave regije i njima pripadajuće razvojne agencija. Zahvaljujući radu i kontinuiranom jačanju vlastitih kapaciteta, agencija SERDA ove godine obilježava 15 godina uspješnog rada. Ovo potvrđuju i brojni aktuelni projekti koje SERDA trenutno implementira kroz različite programe EU kao što su Dunavski program, MED program, ADRION, Horizon 2020, Erasmus +, Europa za građane. Također, u okviru bilateralne saradnje izdvajaju se i projekti uz podrške Vlade Švedske, projekt Challenge to Change, te druga faza projekta Mentoring za mala i srednja preduzeća uz podršku JICA.

Govoreći o aktivnostima u okviru Modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, koji zajednički implementiraju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, istaknuto je da je cilj modela  da vlasnicima individualnih stambenih objekata i etažnim vlasnicima u objektima kolektivnog stanovanja, kao i javnim institucijama na području Kantona Sarajevo pruži mogućnost da izvrše poboljašnje energetskih karakterisitka objekata, odnosno poboljšaju energetsku efikasnost u svojim objektima kroz cijelovit sistem podrške. Model je predvidio za korisnike koji nisu u mogućnosti vlastitim sredstvima da sufinansiraju utopljavanje objekata, da putem partnerskih banaka pristupe kreditnoj liniji namjenjenoj za poboljšanje energetske efikasnosti. Također, u okviru Modela za korisnike kojima projekti utopljavanja budu odobreni, Vlada Kantona Sarajevo će finansirati izradu energetskog audita i projektne dokumentacije na osnovu koje će biti definisane potrebne mjere za poboljšanje energetske efikasnosti na određenom objektu. Također, za utopljavanje objekata Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo kao i općine Kantona Sarajevo će sufinansirati izvođenje radova. Predstavljeni Model predstavlja jedinstven pristup u poboljšanju energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, zasnovan na najboljim praksama u gradovima i regijama Europske unije.

Istovremeno, u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih Kantona Sarajevo, a nakon provedenih neophodnih procedura, SERDA je osnovala Centar za obrazovanje odraslih SERDA te je isti 25.05.2018. godine upisan u Registar organizatora obrazovanja odraslih Kantona Sarajevo. Centar je osnovan s ciljem unapređenja prilika i mogućnosti za obrazovanje odraslih u Kantonu Sarajevo, shodno potrebama tržišta rada. Paralelno sa osnivanjem Centra, SERDA radi na uspostavljanju saradnje sa obrazovnim institucijama, poslodavcima i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” u cilju razvoja programa za nova zanimanja za koja postoji velika potreba na tržištu rada (metaloprerađivački sektor, drvni sektor, turističko ugostiteljski sektor, IT sektor itd).

Šef Kooperacija Melvin Asin je izrazio zadovoljstvo s obzirom na predstavljene aktivnosti te istakao da će prioriteti Delegacije EU u BIH i dalje ostati ekonomski razvoj i podrška MSP. Ukoliko se usvoji državna strategija za energetski sektor i ova oblast bi mogla postati za Delegaciju EU u BiH jedan od prioriteta u narednom periodu. Također, naglasio je da je obrazovanje vrlo značajan sektor u kojem se mora mnogo više radiiti kako bi se obezbjedilo da bh. privredni subjekti dobiju što kvalitetniju radnu snagu, usklade potrebe sa tržištem rada i smanji nezaposlenost.