Vijesti

Arhiva vijesti

PREDSTAVLJANJE BOSANSKOHERCEGOVAČKIH DESTINACIJA NA SAJMU TURIZMA U BERLINU

U okviru projekta "Razvoj održive turističke prakse i energetski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini", kojeg sufinansira EU i SR Njemačka Grad Trebinje, Zaštićeno područje Skakavac, Nacionalni park Kozara, Opština Šamac i Općine Bosanske Krupe su predstavljeni na sajmu turizma ITB 2023. u Berlinu.

PREDSTAVLJANJE BOSANSKOHERCEGOVAČKIH DESTINACIJA NA SAJMU TURIZMA U BERLINU thumb thumb thumb

Učešće predstavnika turističkih destinacija iz BiH na berlinskom sajmu organizovali su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Green Vision eco tours iz Sarajeva. Projekat "Razvoj održive turističke prakse i energetski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini" se implementira u okviru šireg Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekta, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.

Cilj projekta je potaknuti i motivirati promjenu u upravljanju i razvoju turizma u Bosni i Hercegovini ka zelenom i održivom turizmu kroz povećanje svijesti, znanja i kroz iniciranje certificiranja sa globalno priznatim standardima za destinacije i biznise. Bh. destinacije Zeleni otoci (Bosanska Krupa), Nacionalni park Kozara, Zaštićeni pejsaž Bara Tišina i Jekić jezera (Šamac), i Park prirode Skakavac (Sarajevo), kroz projekat kreću u proces nominacije za Top100 program Green Desitnations, dok Trebinje koje već drži titulu Top100 kreće u program Green Desitnations Awards.
Posjeta ITB-u je omogućila upoznavanja sa praksama i ciljevima, te važećim trendovima u razvoju destinacija održivog turizma.  Predstavnici destinacija i ministarstava su imali priliku,  upoznati se sa modelima promocije zelenih destinacija; te kroz posebne događaje saznati više o programima zelene certifikacije za destinacije i biznise (Green Destinations) i Tour operatere i agencije (Travelife). U okviru programa ITB Konvencije održan je panel Sustainiable Western Balkans: Balancing Promotion and Protection of Europe's Rising Desitnations (Održivi Zapadni Balkan: Ravnoteža između promocije i zaštite evropskih destinacija u usponu), te posebni sastanci sa predstavnicima Tivta, prve destinacije Zapadnog Balkana koja je dostigla Green Destiantion bronzanu nagradu (Green Destinations Bronze Award), kao početak regionalne razmjene iskustava i znanja.
 
U okviru posebnog promotivnog događaja Balkan Green Meet Up, koji je održan u srijedu 8. marta, dodijeljene su i vrijedne nagrade koje su uključivale, između ostalog, posebno vođene ture sa osobljem zaštićenih zona, rafting na Uni, SPA vikend u Bijelim vodama, te 5-dnevni boravak uz vino i gastronomske specijalitete Hercegovine, a koje su donirale prisutne destinacije.
 
Već više od 50 godina ITB širom svijeta predstavlja znanje o cjelogodišnjem turizmu, umrežavanje i događaje koji postavljaju trendove u virtuelnom, ličnom ili hibridnom formatu.