U zadnje vrijeme svjedoci smo masovnijih trovanja hranom, što nameće potrebu ozbiljnijem pristupu kontrole kvalitete hrane i njene zdravstvene ispravnosti (sigurnosti), čime bi se preventivno izbjegli mogući rizici za zdravlje potrošača. To traži dodatnu edukaciju kadrova svih subjekata u lancu prehrane, kao budućih HACCP menadžera. Oni će biti ključne osobe u svim aktivnostima koje će voditi ka uvođenju / implementaciji i održavanju HACCP sistema kompanija, na putu ka samoj certifikaciji.
Educiranjem postojećih kadrova kao internih HACCP menadžera , podiže se nivo znanja /zvanja uposlenika, čime se donosi ušteda kod angažmana eksternih stručnjaka. Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane time se postavlja na puno viši nivo.
Krajnji cilj svih proizvođača hrane je zadovoljstvo i zdravlje potrošača.
Glavni HACCP konzultant i direktor firme Bio-Base d.o.o. g-đa Esada Nuhbegović naglašava da se implementacijom HACCP-aopasnosti, odnosno rizici trovanja hranom ( bolesti prenosive hranom), dovode na preventivni nivo tj. na visoki stupanj samokontrole a kompanije, osim što se prilagođavaju tržištu, time obezbjeđuju svoju konkuretnost.
Zbog sve veće naglašenosti da je HACCP sistem kontrole bezbjednosti/sigurnosti hrane zakonskaobaveza regulirana Zakonom o hrani i jedan od preduslova za izvoz na tržište EU, za ovakvom edukacijom pokazuje se sve veći interes javnosti.
Pozivaju se zainteresirana fizička i pravna lica, kojima je neophodna ova stručna dokvalifikacija za napredak u privatnom i poslovnom razvoju, da sve informacije u vezi sa narednim terminom održavanja edukacija, potraže na slijedeće kontakte.
Bio - Base d.o.o.
Tel/fax: 033-703 532,
Tel: 033-703 596,
Sviđa Vam se ovaj članak?
Podijelite ga na društvenim mrežama.