Vijesti

Arhiva vijesti

Poziv za sudjelovanje na besplatnom treningu o vuni

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA d.o.o.  provodi projekt WOOL (Vuna kao izvanredna prilika za prednost) u okviru INTERREG VB Jadransko-jonskog programa ADRION 2014-2020. Projekt, predvođen Tehnološkim parkom Pordenone SCPA, provodi se u šest jadransko-jonskih zemalja: Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Grčkoj. Iako je vuna duboko ukorijenjena u našu kulturnu baštinu, danas se rijetko obrađuje i podcjenjuje se tržišni potencijal proizvoda povezanih s vunom.

Poziv za sudjelovanje na besplatnom treningu o vuni

Opći cilj projekta WOOL je valorizirati vunu kao važan prirodni resurs i zaštititi kulturnu baštinu ručno izrađenih proizvoda od vune. Da bi se povećala atraktivnost rukotvorina od vune, potrebni su treninzi, razmjena dobrih praksi i izgradnja kapaciteta za lokalne umjetnike i obrtnike. Kombinacija tradicionalnog znanja i modernog dizajna omogućit će tradicionalnim proizvodima od vune da dobiju veću atraktivnost.

U septembru 2022.godine u Sarajevu biće održana obuka o temama:

1.       Vuna (vlakna, pređa i predenje; tkanje itd.)

2.       Proizvodi od vune

3.       Tržište

4.       Vuna u ruralnom razvoju i ruralnom turizmu

5.       Ideje i zapleti: umjetnici i dizajneri za nove namjene/proizvode itd.

6.       Vježbe tkanja/pletenja i izrada proizvoda od vune

• ZAVRŠNI DOGAĐAJ (izložba proizvoda)

Cilj ovog otvorenog poziva je:

- identificirati polaznike koji će imati koristi od besplatnih treninga o kreiranju ručno izrađenih proizvoda od vune.

Svi polaznici bit će pozvani da postanu članovi međuregionalne jadransko-jonske WOOL mreže, stičući međunarodnu izloženost i mogućnosti profesionalne razmjene između umjetnika i obrtnika u svim WOOL regijama.

 

Prihvatljivi kandidati:

- pojedinci zainteresirani za stvaranje ručno izrađenih proizvoda od vune.

-- pravne osobe (mala i srednja preduzeća, udruženja, nevladine organizacije) koje rade ili su zainteresirane za obuku i uvođenje ručno izrađenih proizvoda od vune,

Svi prihvatljivi kandidati pozivaju se da se prijave na sljedeću e-adresu: amela@serda.ba   s referencom: „WOOL otvoreni poziv za sudjelovanje na treningu o vuni ”

Broj polaznika je ograničen.

Rok za apliciranje 31 august 2022.godine

Tačmo vrijeme i mjesto obuke će biti saopšteni naknadno.