Vijesti

Arhiva vijesti

Potpisan Ugovor za izradu Studije iskorištenja prirodnih izvorišta vode

Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), Grada Istočno Sarajevo, Instituta za građevinarstvo iz Banja Luke, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, te SERDA-e potpisali su danas (03.05.2006.) u prostorijama SERDA-e u Sarajevu Ugovor o izradi Studije koja će definirati aktivnosti, programe i sredstva za iskorištenje prirodnih izvorišta voda na području Sarajevske makroregije (SMR).
Vrijednost studije je oko 45.000 KM, s tim da je SERDA za izradu ove studije izdvojila 12.000 KM. Rok za izradu ove studije je 45 dana od dana potpisivanja Ugovora.
Studija iskorištenja prirodnih izvorišta vodeje projekt SERDA-e, čiji je cilj definiranje sveobuhvatne analize, aktivnosti, programa i sredstava neophodnih za iskorištenje prirodnih izvorišta vode na području SMR. Na nivou regije do sada nisu pravljene ovakve ili slične studije, čija je krajnja svrha otvaranje novih radnih mjesta. Regionalni značaj projekta se ogleda u činjenici da projekt obuhvata 32 općine/opštine u SMR-u.
Ciljevi projekta, između ostalog, su: eksploatacija prirodnih izvorišta voda, podsticanje proizvodnje kroz otvaranje novih radnih mjesta, te podrška domaćim preduzećima i firmama.