Vijesti

Arhiva vijesti

Potpisan sporazum o uređenju pravoslavnog groblja “Semizovina”


Općina Novo Sarajevo izdvojila 40. 000 KM za čišćenje i postavljanje ogradeNačelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor KJKP „Pokop“ Nuko Grebović, danas su potpisali sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekata komunalne higijene – čišćenje i uređenje groblja „Semizovina“ na području općine Novo Sarajevo. Podršku o uređenju pravoslavnog groblja “Semizovina” dalo je i Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo.
- Groblje “Semizovina”, koje se nalazi na području mjesne zajednice Pofalići II, već duže vrijeme niko ne održava, a dodatno je ugroženo i deponijom građevinskog materijala, te bespravnom gradnjom kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini. Od Grada Sarajeva, u čijoj se nadležnosti nalazi ovo groblje, već dvije godine nismo dobili konkretan odgovor, te smo se odlučili da iz budžeta Općine izdvojimo 40. 000 KM. Sredstva će biti usmjerena na postavljanje ograde, kao i čišćenje kompletnog prostora groblja “Semizovina”. Radnu snagu obezbijedit će KJKP “Pokop”. U drugoj fazi realizacije navedenog projekta, planirat ćemo sredstva i za uređenje kapelice - kazao je Koldžo.
Radovi na uređenju i čišćenju groblja „Semizovina“ počet će odmah, a rok za završetak radova je 31. decembar 2008. godine. Sporazumom će se trajno riješiti i održavanje pravoslavnog groblja.