Vijesti

Arhiva vijesti

Postavljeni putokazi za lakšu orjentaciju turistima


Primjer Novog Sarajeva trebale bi slijediti i druge općine


Iako je turistička sezona u jeku, prvi putokazi koji bi gostima trebali pomoći pri obilasaku našeg grada postavljeni su prije nekoliko dana, i to samo u Novom Sarajevu.
Deset lokacija
Iduće sedmice na području ove općine bit će postavljeno deset mapa kako bi se turisti lakše snalazili.Ovaj projekat prošle godine, inicirali su sami građani, kroz planiranje kapitalnih grantova.
-Putokazi su postavljeni na petnaestak važnijih raskrsnica, a mape će biti raspoređene na deset lokacija.Prolaznici će pomoću njih znati gdje se nalaze i vidjeti kuda dalje žele ići.Na mapama će biti ucrtane ulice sa fotografijama najvažnijih objekata-kaže Zehra Orahovac, šef odsjeka za stambeni fond u Općini.
Dvije mape će biti postavljene kod zgrade Općine, zatim na Željezničkoj i Autobuskoj, stanici, kod zgrade "Loris", kod Ekonomske škole u Vilsonovom, ispred zgrade MUP-a, kod Socijalnog, Doma zdravlja "Omer Maslić" te kod pošte na Dolac-Malti.
-Osim Općine, koja je dala 4.000 KM, u ovom projektu učestvovao je i GAP, koji je za putokaze i mape izdvojio oko 24.000 KM-ističe Orahovac.
Kranje vrijeme
Vizuelna obilježja, koja upućuju na Vilsonovo, Hitnu pomoć, muzeje..., sugrađani su prihvatli sa oduševljenjem.
-Bilo je krajnje vrijeme da postave putokaze.Šteta je što je to slučaj samo u našoj općini.Naš primjer
moraju slijediti i drugi-mišljenja je Emira Zahirović.
Slavko Šobot smatra da su znakovi trebali biti veći.
-Postavljeni su na vidnim mjestima, ali da su upadljiviji turisti bi ih lakše primjetili-dodaje Šabota.

Preneseno iz dnevnog lista "Dnevni avaz" dana
2.8.2006.godine.