Vijesti

Arhiva vijesti

Posljednji koraci D-STIR projekta za poboljšanje okvira za odgovorno istraživanje i inovacije u Dunavskoj regiji

Tokom 2019. godine D-STIR projekat je ušao u svoju završnu fazu, gdje partneri iz Rumunije, Češke, Slovačke, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koriste rezultate koje je projekat već ostvario. Partneri provode i procjenjuju aktivnosti odgovornog istraživanja i inovacija (RRI) u akademskom i poslovnom okruženju, a prema prioritetima i politikama svake organizacije.

Posljednji koraci D-STIR projekta za poboljšanje okvira za odgovorno istraživanje i inovacije u Dunavskoj regiji

Partneri iz osam zemalja aktivno su uključeni u poboljšanje uslova u organizacijama dunavske regije kroz razvoj internih procesa (npr. podrška za stvaranje dugoročne poslovne strategije odgovornog razvoja poslovanja, marketinga i komunikacija i sl), edukaciju svojih zaposlenika, šire javnosti i sudionika u stručnim radionicama vezanim uz temu odgovornog istraživanja i inovacija. Sve ove aktivnosti odvijat će se u okviru odgovornog istraživanja i inovacija i bit će objavljene u obliku dobrih praksi za dalje korištenje.
Cilj konzorcija je također pronaći nove načine kako finansirati STIR i RRI inicijative iz nacionalnih, regionalnih i lokalnih javnih i privatnih fondova, kako bi partneri D-STIR projekta radili na razvoju novih projekata. Ovi fondovi će biti dostupni ciljnim skupinama: malim i srednjim preduzećima, fakultetima i istraživačkim institucijama, regionalnim javnim tijelima, organizacijama za podršku poslovanju i interesnim skupinama, uključujući nevladine organizacije.
Konzorcij partnera okupio se u okviru 7. transnacionalnog projektnog događaja i studijske posjete koji su održani 16. i 17. aprila u Pragu, Republika Češka. Događaji su organizovani od strane Instituta za fiziku Češke akademije nauka i Češkog inovacijskog centra koji pružaju doprinos pilot aktivnostima projekta u akademskom i poslovnom okruženju. Ovaj sastanak je jasno pokazao da je međuregionalna razmjena iskustava između partnera već bitno doprinijela u pronalaženju razlika i zajedničkih odnosa između zemalja i organizacija iz dunavske regije u okviru teme odgovornog istraživanja i inovacija.

Studijska posjeta održana u istraživačkom centru ELI Beamlines, smještenom u Dolní Břežanyju na periferiji Praga, pokazala je međunarodnu korisničku bazu za osnovna i primijenjena istraživanja koja koriste ultra-intenzivne laserske zrake. ELI Beamlines dio je projekta Extreme Light Infrastructure (ELI), nove panevropske istraživačke infrastrukture i dio Evropske strategije za istraživanje (ESFRI). ELI će biti višestruka istraživačka infrastruktura s komplementarnim objektima smještenim u Češkoj Republici, Mađarskoj i Rumuniji (sve partnerske institucije unutar D-STIR projekta) za istraživanje interakcija svjetlosti i tvari pri najvišim intenzitetima i najkraćim vremenskim skalama.

Osim toga, partneri su imali priliku posjetiti Genrex Ltd, istraživačku kompaniju za otkrivanje genetskih profila kod životinja, gdje je D-STIR metoda testirana tokom 12 sedmica. Kompanija blisko sarađuje s akademskom zajednicom u smislu pružanja usluga prilagođenih svojim klijentima.

Osmi transnacionalni događaj i finalna konferencija, u organizaciji vodećeg partnera,  bit će održani u Braili, Rumunija 25. i 26. juna ove godine.

 Za više informacija o projektu, molimo da posjetite: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir