Vijesti

Arhiva vijesti

Portal „Your Europe“ pomaže poslovanje preko granica

Portal ‘Your Europe – Business’ daje poduzetnicima i menadžerima firmi jednostavan pristup svim informacijama po svim aspektima poslovnih aktivnosti u svakoj od zemalja članica EU. Ova nedavno pokrenuta web stranica, sa proširenim obimom informacija ima namjenu pomaganja poduzetnicima da ostvare napredak u mogućnosti trgovine ili ponude svoje usluge u sklopu jedinstvenog tržišta.
Kakva mi odobrenja trebaju da prodam svoj proizvod u drugoj zemlji članici EU, kako mogu otvoriti podružnicu ili regionalni ured, kako da se registrujem za plaćanje socijalnog doprinosa za moje nove uposlenike koji tamo rade, za koje grantove mogu aplicirati da poboljšam poslovanje? Pitanja kao što su ova prethodna su tipska za bilo koje evropsko malo ili srednje veliko preduzeće koje svoje poslovanje proširuje u neku od zemalja članica EU. Pronalaženje odgovora može biti, u najpovoljnijem slučaju, veliki gubitak vremena a u najgorem toliko komplikovano da se događa i odustajanje od namjere. Sve ovo nastoji se olakšati pokretanjem predmetne web stranice : http://ec.europa.eu/youreurope/business/
Korisnici portala se takođe potiču da ostvare kontakt sa lokalnim partnerima u mreži evropskih poduzeća Enterprise Europe Network kao i drugih preduzetničkih asocijacija za podršku koje mogu pomoći kod slične proplematike.
( Izvor www.europa.eu )