Vijesti

Arhiva vijesti

Poljska prkosi Njemačkoj u vezi sa Nabucco gasovodom

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da će centralne i istočne europske zemlje nastaviti “gurati” projekat Nabucco gasovoda tokom EU samita koji se održava danas i sutra u Briselu. Ova izjava dolazi nakon njemačkog odbijanja ulaganja javnih sredstva za izgradnju gasovoda, kojim se želi smanjiti europska ovisnost o ruskom gasu.
Diplomati su juče potvrdili njemačko protivljenje finansiranju Nabucco gasovoda iz sredstava EU stimulativnog plana, koji po njima sadrži kontraverznu listu energetskih projekata.
Ruski mediji su pozdravili razvoj situacije kao “rusku pobjedu”, jer Nabucco doživljavaju kao američki inspiriran projekt usmjeren protiv ruskih interesa.
" EU je povukla Nabucco sa svoje liste prioriteta. U drugu ruku, to znači da EU podržava izgradnju projekata “Južni tok” i “Sjeverni tok” , a u suradnji sa Rusijom”, objavila je juče ruska Izvestiva
Južni tok, Gaspromova favorizirana alternativa Nabucco-u, vodio bi ruski gas do Italije i to ispod Crnog mora, preko Bugarske, Grčke, Srbije i Hrvatske. Ogranak gasovoda bi išao preko Srbije i Mađarske do Austrije, završavajući u skladištu gasa Baumgarten, a koje i Nabucco planira koristiti.
Poljska je preuzela ulogu u pokušaju da Njemačka promijeni mišljenje. Poljski list Dziennik izvjestio je da će državni premijer Tusk pokušati uvjeriti europske lidere da ne odbace Nabucco, a podršku će tražiti od Rumunije, Austrije, Mađarske i Slovačke.
Turski ministar energetike Hilmi Guler, upitan da komentira dešavanja u Briselu, izjavio je da je njegova zemlja odredila izgradnju te čak i finansiranje Nabucco-a.
"Naš cilj je završiti ovaj projekat. Bez obzira odakle su sredstva, neophodni zahtjevi biće ispunjeni ako je takav projekat neophodan. Vjerujem da ćemo završiti projekat ili vlastitim sredstvima ili uz pomoć ostalih”, kazao je Guler za dnevni Hurriyet.