Vijesti

Arhiva vijesti

Podrška poljoprivrednim proizvođačima putem KGF-a

U srijedu 18. marta u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu i u četvrtak 19. marta u Općini Hadžići održana je prezentacija Kreditno- garantnog fonda (KGF) SERDA namjenjenog za poljoprivredne proizvođače i mala i srednja preduzeća. KGF SERDA ima za cilj da putem kreditne linije podrži postojeća i nova mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom i pružanjem usluga i poljoprivredne proizvođače sa područja Sarajevske makroregije.
.....
Sredstva koja se plasiraju, po izuzetno povoljnoj kamatnoj stopi (6,99%), putem ovog fonda mogu se utrošiti za kupovinu opreme, mašina, nabavku repromaterijala, kao i ostala stalna sredstva, a jednim dijelom usmjeriti i za obrtna sredstva. Iznosi kredita su od 5.000 - 50.000 KM za mala i srednja preduzeća, a od 5.000 - 30.000 KM za poljoprivredne proizvođače.

Pored prezentacije SERDA-ine kreditne linije, u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Kantona Sarajevo održane su edukacije iz oblasti voćarstva i proizvodnje povrća u plastenicima. Edukacijama je prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača iz Federacije BiH, a predavači su bili eminentni stručnjaci iz navedenih oblasti g. Boško Gačeša i g. Omer Kurtović sa Federalnog zavoda.