Vijesti

Arhiva vijesti

Podrška biodiverzitetu kroz program Horizon Europe i saradnju partnera iz 10 zemalja

U okviru programa Horizon Europe, odobren je projekt Zaštita i obnavljanje biodiverziteta korištenjem finansijske podrške- BIOFIN, čija je realizacija zvanično počela u januaru ove godine. Vodeći partner je Univerzitet iz Limerika u Irskoj, ostali partneri su iz Nizozemske, Italije, Švedske, Grčke, Velike Britanije, Belgije, Francuske i Portugala. Partner iz Bosne i Hercegovine je Sarajevska regionalan razvojna agencija SERDA. Ukupna vrijednost projekta je 4.982.330 EUR.

Podrška biodiverzitetu kroz program Horizon Europe i  saradnju partnera iz 10 zemalja thumb thumb

Uspostavljanje sveobuhvatnog okvira i tehnologije koja podstiče neophodne uslove za ulaganja  koja su pozitivna na prirodu, jedna je od glavnih ciljeva projekta. Projekat BIOFIN razvija i testira nove pristupe u prikupljanju podataka o uslugama vezanim za biodiverzitet i ekosisteme, agregaciji i analitici koja pomaže u smanjenju troškova transakcija i izvještavanja povezanih sa finansiranjem koje se odnosi  na biodiverzitet. To ima za cilj temeljno testiranje metoda i alata koji mogu značajno pomoći u rješavanju velikih naučnih, ekonomskih i društvenih izazova vezanih za obnovu i zaštitu biodiverziteta.

Naše trogodišnje putovanje započelo je u Briselu, gdje su se 8. i 9. februara ove godine  partneri iz 10 evropskih zemalja okupili kako bi postavili temelje za plodnu i uspješnu saradnju projekta Biofin. Organizovana je i radionica "Teorija promjene", gdje su partneri učestvovali u identifikaciji aktera i faktora koji mogu maksimalno doprinijeti uspjehu projekta.

Više informacija o projektu  www.biofin-project.eu.