Vijesti

Arhiva vijesti

Počeo sastanak predsjednika Parlamenta zemalja članica EU i kandidata

Pozdravnim govorima predsjednika francuske Nacionalne skupštine i Senata Bernarda Accoyera i Gearda Larshera u petak je u Parizu počeo sastanak predsjednika parlamenata 27 zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata.

Uz izaslanstva 27 članica Evropske unije, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, na sastanku u zgradi Nacionalne skupštine je izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem, javila je Hina.

Prvu od četiri teme kojima će se baviti pariški skup, pod naslovom "Institucijska budućnost EU-a i provedba zaključaka Lisabonskog ugovora u nacionalnim parlamentima", otvorio je izlaganjem predsjednik donjeg doma francuskog parlamenta Accoyer.

Poslijepodnevni dio programa obuhvaća plenarnu sjednicu s dvije teme; "Evropa i upravljanje krizama: Uloga parlamenata", te "Pripreme za ostvarivanje parlamentarne dimenzije Predsjedništva EU-a".

Predsjednike parlamenata nakon završetka prvoga dana konferencije na prigodnom domjenku će ugostiti u Jelisejskoj palači predsjednik Francuske Republike Nicolas Sarkozy, a prvi dan završit će posjetom Muzeju naivne umjetnosti Quai Branly.

Drugoga i posljednjeg dana konferencije predsjednici parlamenata raspravljat će o temi "Budućnost Evrope za 2030. godinu".

(Fena)