Vijesti

Arhiva vijesti

POČELA MANIFESTACIJA 'DANI OTPORA U BPK-A '

Tradicionalna manifestacija 'Dani otpora' kojom se svake godine počev od 04. maja obilježava početak agresije na Goražde i formiranje prvih brigada Armije BiH , počelo je rano jutros intoniranjem državne himne i polaganjem cvijeća na spomen obilježje braniocima grada u Višegradskoj ulici.
Cvijeće su položile delegacije komandanata Komande brigada i jedinica, delegacija djece poginulih boraca, delegacija boračkih udruženja, delegacija zakonodavne vlasti i Muftijstva te delegacija predstavnika izvršne vlasti.
Prisutnima su se ovom prilikom obratili Premijer BPK-a Nazif Uruči, Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževad Adžem i komadant 31. Drinske udarne brigade AR BiH Abulselam Sijerčić. Oni su prisutne podsjetili na početak napada na Goražde i dešavanja u periodu 1992.-1995.
Tačno prije 17 godina, 04. maja 1992. godine srpska vojska potpomognuta paravojnim jedinicama iz Srbije i Crne Gore izvršila je napad na Goražde.
Ovaj datum, u kalendaru Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina označen je kao zvaničan početak manifestacije pod nazivom „Dani otpora“, kojom se u mjesecu maju svake godine obilježava početak herojske odbrane ovih prostora i formiranja prvih brigada Armije BiH.
Abdulselam Sijerčić govorio je o formiranju prvih jednica i načinu organizovanja otpora u Goraždu.
Istog dana upriličen je i obilazak šehidskih mezarja u naseljima Kolijevke, Kopači, Glamoč, Omeđak i Baćci, otvorena i izložba ratnih fotografija rahmetli Raifa Sijerčića, te je održana i Svečana akademija u Kino Sali Centra za kulturu Goražde.
U gradskoj galeriji također je otvorena i izložba slika 'Metamorfoza' akademskog slikara Mehmeda Klepa.
Program obilježavanja ' Dana otpora' trajat će tokom cijelog mjeseca maja, a u sklopu programa predviđeno je niz sadržaja kao što su prijemi za šehidks porodice, mevlud, prijem za predstavnike boračkih udruženja i SUBNOR-a, učenje tevhida, te niz drugih prigodnih sportsko-kulturnih dešavanja.