Vijesti

Arhiva vijesti

PARTNERSKI SASTANAK U BEČU – POSLJEDNJI DOGOVORI ZA FINALE PROVEDBE DIGITRANSA

Partneri projekta Digitalna transformacija dunavske regije - DIGITRANS okupili su se na Fakultetu računarskih znanosti Univerziteta u Beču gdje je  5. i 6. februara  2019. godine, održan sastanak projektnog konzorcija koji se sastoji od čak 15 partnera iz 7 zemalja dunavske regije. Na poziv vodećeg partnera, sastanku su prisustvovali i predstavnici SERDA, koji su u ovom projektu pridruženi partner.

PARTNERSKI SASTANAK U BEČU – POSLJEDNJI DOGOVORI ZA FINALE PROVEDBE DIGITRANSA

Prvi dan sastanka bio je posvećen DIGITRANS mještovitim treninzima koji se provode kroz tri faze ( Face2face treninzi,  Online konzultacije i Individualne konzultacije) sa svrhom jačanja kapaciteta poduzeća za provedbu procesa digitalne transformacije. Partnerima je predstavljena trenutna situacija unutar ovog radnog paketa, nakon čega su podijelili iskustva s provedenih treninga i dogovarali što je potrebno izvršiti i koje ciljeve postići do kraja provedbe.

DIGITRANS platforma za e-učenje bila je u fokusu drugog dijela sastanka. Predstavnica partnera zaduženog za razvoj platforme – Fakulteta računarskih znanosti Univerziteta u Beču predstavila je postignute rezultate unutar ovog radnog paketa i popis zadataka koje je potrebno realizirati do kraja projekta.

Krajem prvog dana sastanka domaćini su partnere poveli u obilazak njihovog OMiLAB-a (skraćeno od eng.The Open Models Laboratory). OMILAB predstavlja platformu namijenjenu istraživanju, učenju i saradnji u razvoju metoda modeliranja. OMiLAB je dostupan u virtualnom i fizičkom obliku i pruža korisniku koncepte, alate i platformu za meta modeliranje (www.adoxx.org) za kreiranje alata za modeliranje temeljenih na IT-u. U laboratoriju korisnici, koristeći Scene2model pristup, mogu rješenje kreirano u fizičkom okruženju, pomoću papirnatih figurica ili drugih dostupnih sredstava, pretvoriti u digitalni oblik.

 

Partneri projetka DIGITRANS upoznali su se sa Scene2model pristupom na istoimenoj radionici. Podijeljeni su u grupe i svaka je grupa dobila zadatak riješiti zadanu studiju slučaja te prikazati problem i rješenje pomoću SAP scena. Njihovi prikazi rješenja i  problema pretvoreni su u digitalni oblik i u tom su ih obliku odabrani predstavnici grupe predstavili ostalima.

Održivost projekta je tema kojom su partneri zaključili druženje u Beču. Zadnja na rasporedu, ali iznimno bitna, tema održivosti projekta potaknula je sve partnere da se uključe u raspravu jer sve partnere čeka puno posla vezano uz tu temu. Rasprava je bila uspješna i svi su sljedeći koraci dogovoreni.

Peti partnerski sastanak, ujedno i zadnji, bio je vrlo produktivan što će nam sigurno olakšati izazovnu zadaću da u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarimo sve planirane aktivnosti i rezultate te osiguramo njegovu održivost.