Vijesti

Arhiva vijesti

Partneri projekta CSSC Lab sastali se u austrijskom mjestu Stegersbach

Prvi put od pokretanja projekta, partneri realizatori projekta  CSSC Lab sastali su se lično u Stegersbachu u Austriji 14. i 15. juna 2022. Ovaj sastanak bio je prilika projektnom partnerstvu da se međusobno informiraju o glavnim postignućima  projekta i ojačaju  projektne veze kroz osobni kontakt.

Partneri projekta CSSC Lab sastali se u austrijskom mjestu Stegersbach

Sastanak je započeo pregledom glavnih tačka u vezi s provođenjem projekta, uključujući nadolazeću srednjoročnu konferenciju koja će se održati u Freiburgu ovog septembra. Nakon toga, su sažeti  glavni nalazi u vezi s regionalnim akcijskim planovima, kao što su npr. razlike u prioritetima u partnerskim regijama. Također je predstavljen concept akcionog plana projekta koji je trenutno u izradi.

Predstavljena su i  dva alata koji bi trebali olakšati odabir pravih CSSC tehnologija za različite aktere. Oba će biti dostupno na platformi projekta kako bi se dosegli što veći  broj ljudi.

Nakon toga, sudionici su otišli u vođeni obilazak zgrade Solar.one i iz prve ruke vidjeli sva različita CSSC rješenja, koja uključuju:

·         Li-Ion i morske baterije za pohranu električne energije

·         Toplinski spremnici  za skladištenje topline

·         Sistem izmjenjivača topline/aktivacija jezgre za grijanje i hlađenje zgrade

·         Oprema za mobilno spremište za punjenje električnih vozila

Jedan od glavnih zaključaka sastanka bio je da će CSSC rješenja postati još relevantnija s obzirom na trenutnu geopolitičku nestabilnost s kojom se Europa suočava. Kombiniranjem povezivanja sektora s tehnologijama skladištenja, pristup usvojen u projektu pomaže povećati korištenje obnovljive energije u prometu i zgradama. To bi zauzvrat trebalo smanjiti ovisnost općina i drugih aktera o fosilnim gorivima koja nisu proizvedena u domaćim izvorima.