Vijesti

Arhiva vijesti

Otvorene tržištne konsultacije u Bosni i Hercegovini

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA vas poziva da uzmete učešće u aktivnosti otvorenih tržišnih konsultacija u okviru projekta P5 Innobroker (https://p5innobroker.eu/).

Otvorene tržištne konsultacije u Bosni i Hercegovini

Cilj ovih aktivnosti je dobiti uvid u sljedeće:

• Dostupna rješenja na tržištu (dostupnost inovacija, tehnologije);

• Kakav je stepen razvoja i zrelosti;

• Mogu li se prepreke s kojima se ugovorni organi suočavaju riješiti putem ovih aktivnosti;

• Jesu li kompanije na tržištu spremne za partnerstvo/a, u situacijama kada nisu u mogućnosti odgovoriti na cijeli niz rješenja koja se traže za valorizaciju problema dekarbonizacije zaštićenih opdručja: jedinstven sustav prikupljanja relevantnih podataka o stanju za sva zaštićena područja u Kantonu Sarajevo.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo uz tehničku pomoć SERDA-e u okviru projekta P5 Innobroker zainteresirana je za iskustva kompanija u različitim rješenjima i alatima koji čine inovativno i održivo rješenje za prikupljanje i valorizaciju podataka iz svakog zaštićenog područja u Kantonu Sarajevo s ciljem održivog razvoja, smanjenja uticaja na okoliš te dekarbonizacije. Ustanova upravlja sa pet zaštićenih područja u Kantonu Sarajevo, koje se međusobno razlikuju u brojnim faktorima. Očekivani podaci koje je potrebno prikupiti su: broj posjeta, zatim prirodni čimbenici: temperatura, vlažnost zraka, količina oborina, jačina i smjer vjetra, vlažnost tla, mjerenje CO2, zagađenje, orografski utjecaj na vremenske prilike.

Ugovorni organi i mala i srednja poduzeća trebaju posebnu podršku i pomoć za provedbu i sudjelovanje u javnim nabavkama inovacija. Projekt P5 INNOBROKER kao posrednik u nabavi inovacija ima za cilj omogućiti interakciju i umrežavanja unutar ekosisitema inovacija pružanjem specijaliziranih usluga i kontakata.

Projekt P5 INNOBROKER financiran je iz EU COSME programa. Stoga Vas molimo da odgovorite na Zahtjev za informacije u nastavku:

https://forms.office.com/e/hteXnMzgM1

Molimo dostavite svoj odgovor najkasnije do 28. februara 2024.

Za više informacija o projektu P5 Innobroker , kontakt osoba je Maja Lukić Grabovac, e-mail: maja@serda.ba

Ispunjavanjem ovog upitnika iskazujete interes za učešće u projektu P5 Innobroker, a mi ćemo Vas obavještavati o daljnjim koracima.