Vijesti

Arhiva vijesti

Osnovana Industrijska zona Hrasnica, prva ove vrste u BiH

Potpisivanjem ugovora između direktora 30 firmi i direktora Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkije Okerića danas je osnovana Industrijska zona Hrasnica. Na osnovu potpisanog ugovora prva faza u realizaciji aktivnosti biti će formiranje menadžmenta koji će biti servis privrednicima zone i omogućiti im komunikaciju i suradnju s javnim sektorom.
...
- Ovo je prva industrijska zona koja je na ovaj način formirana u Bosni i Hercegovini. Industrijske zone u svijetu značajan su instrument podsticaja i razvoja poduzetništva te općeg ekonomskog razvoja. Stoga je i cilj formiranja zone Hrasnica objedinjavanje svih resursa unutar postojećeg kompleksa u bivšem “Famosu”, koordiniranje između tih firmi radi rješavanja svih sporova i problema koji postoje u egzistiranju industrijske zone i povezivanju njihove nove pregovaračke moći putem menadžmenta, istakao je između ostalog u uvodnom obraćanju direktor Ševkija Okerić. On je podsjetio da se SERDA sa formiranjem industrijskih zona bavi već tri godine. Krenula je od izrade studije koja definiše lokacije za uspostavljanje industrijskih zona Sarajevske makroregije SMR, organizirala konferenciju i promovirala industrijske zone kao mogućnost i potencijal, odnosno pokrenula aktivnosti na njihovom uspostavljanju.
.
S obzirom na to da su održavanje, investiciono održavanje infrastrukture, komunalne usluge, bescarinsko skladište, pomoć u oblasti ljudskih resursa, promocija i potreba za koordinatorom između firmi i države najveći problemi s kojima se susreću domaći privrednici, njihovo rješavanje će biti prioritet novoformiranog menadžmenta Industrijske zone Hrasnica.
...
Ukupna površina Industrijske zone Hrasnica je 33 hektara. Proširenje je moguće još na 30 hektara, što znači i otvaranje novih firmi i novih radnih mjesta. Na toj površini je između 50 i 60 firmi, od kojih je 30 pokazalo jak interes za formiranje industrijske zone.
...
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Velimir Kunić, kantonalni ministar privrede Abid Šarić te načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović.
...
Federalni ministar Velimir Kunić je naglasio da je Vlada FBiH prošle godine uradila Program razvoja poduzetničkih zona u FBiH, koji je prihvaćen i od oba doma Federalnog parlamenta. Resorno ministarstvo je za 2008. godinu izdvojilo tri miliona KM za projekte razvoja poduzetništva.
...
- To je prvi put da je, što se tiče ovog ministarstva, izdvojena značajnija suma. Nadam se da će se iduće godine taj iznos sredstava uvećati te da će primjer Industrijske zone Hrasnica biti putokaz mnogima u FBiH kako se može napraviti kvalitetna industrijska zona, kazao je Kunić.
...
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić je podsjetio da je Kanton već dugo godina angažiran na infrastrukturnom opremanju i uređenju industrijske zone u “Famosu” te da broj postojećih preduzeća na tom lokalitetu i broj subjekata koji danas potpisuju zajednički ugovor pokazuje “da je urađena dobra stvar” i da su sredstva što ih je implementirala Vlada Kantona Sarajevo u izgradnju infrastrukture stvorila dobre uvjete za razvoj i drugih preduzeća.
...
Načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović izrazio je zadovoljstvo što je infrastruktura Industrijske zone Hrasnica sanirana veoma brzo, što je stvoren drukčiji ambijent za ljude koji tu imaju lokacije i objekte i što je dat dodatni stimulans ljudima za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.
&nb