Vijesti

Arhiva vijesti

Osniva se Unija gradova "Višegradske grupe"

Višegrad,25.maja(SRNA)

U Višegradu je danas počela osnivačka konferencija Unije gradova "Višegradske grupe" pod motom "Vrijeme je za Evropu", tokom koje će načelnici 16 opština iz BiH potpisati povelju o osnivanju ove unije,čiji je cilj zajedničko lobiranje da BiH što prije uđe u EU.

Konferenciju,koja se održava u hotelu "Višegrad",organizuje Evropski pokret za BiH.

"Mi smo uz podršku Višegradske grupe, formirane 1991.godine,a koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, inicirali osnivanje ove unije koja će se zalagati da se skrati put da BiH postane punopravna članica EU", rekao je Srni generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Ambasador Češke u BiH Jirži Kudela rekao je pred početak skupa da je u ovom vremenu veoma bitna regionalna saradnja i da svaki građanin treba da utiče na političare da se zalažu za brži put svoje zemlje u Evropu.

Izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića , koji je pokrovitelj konferencije, Đorđe Latinović rekao je da će unija evropskih gradova u BiH lobirati za brže ispunjenje uslova i obaveza BiH za pristupanje EU.

"Najvažnija u svemu je liberalizacija viznog režima", dodao je Latinović.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da je opština počastvovana što je domaćin konferencije , te da pristupanje grada na Drini i Rzavu "Višegradskoj grupi" pokazuje da je Višegrad otvoren grad sa jasnim opredjeljenjem za evropski put.

Na kraju konferencije načelnici opština će zajedno sa predstavnicima Evropskog pokreta u BiH potpisati Višegradsku deklaraciju. Konferenciji u Višegradu prisustvuju i predstavnici univerziteta u BiH i brojnih nevladinih organizacija /kraj/