Vijesti

Arhiva vijesti

Održana radionica “Primjena metoda i alata za razvoj rješenja zasnovanih na prirodi “

U okviru projekta Connecting Nature organizovana je radionica na kojoj su primjenjeni alati i metode za razvoj rješenja zasnovanih na prirodi, a u cilju angažmana lokalne zajednice u aktivnosti vezane za prirodu, njeno očuvanje, kao i ozelenjavanje našeg grada.

Održana radionica “Primjena metoda i alata za razvoj rješenja zasnovanih na prirodi “ thumb thumb thumb thumb

Radionica je održana u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo 6.5.2022. godine.

Učesnici su u prvom dijelu radionice imali priliku da se upoznaju sa metodama i alatima, te sa mogućnosti njihovih implikacija za proces iznalaženja rješenja zasnovanih na prirodi. Potom su pristupili primjeni Memory Work i Embodied Reflection metoda, vježbi za rad pamćenja, koje su osmišljene kao umjetnički pristup angažmanu i ko-kreaciji kako bi pomogli građanima da ispričaju priču o prirodi u svojim gradovima, na taj način se intenzivnije povezujući sa istom. Metoda je uključila kolektivnu analizu individualnih sjećanja građana na osnovu fotografija učesnika koje za njih imaju značenje i koje uključuju vezu sa prirodom. Na ovaj način kreirana je atmosfera u kojoj su učesnici zajedno dijelili sjećanja i razmišljali o načinu na koji je moguće u elementima prirodne sredine naći rješenja za uočene problem u gradskim sredinama.

Nakon završene vježbe rada sa sjećanjem, dogovoreni su parametri za provedbu ekoterapije, primjenom metoda Immersion in Nature i Body Mapping. Primjena navedenih metoda je implicirala aktivnosti koje su uključile zajednički angažman u prirodi – dvorištu Centra za zdravo starenje, gdje su učesnici imali priliku saditi višesezonske biljke, kao dugoročni podsjetnik na cjeloživotno povezivanje sa elementima prirode iz gradskog okruženja. Zbirka višesenzorskih trenutaka koje su učesnici radionice doživjeli tokom procesa sadnje biljaka, kao i njihova međusobna interakcija, predstavljale su temelj za vježbu mapiranja tijela.

Ova je vježba provedena u dvorištu navedenog Centra, kada je korisnicima dodjeljen material za slikanje/crtanje mapa tijela te date osnovne instrukcije o popunjavanju istih, kroz pratkične primjere. Učesnici radionice su pokazali izuzetno interesovanje za provedenom radionicom, naglašavajući značaj međusobne interakcije u prirodnom okruženju. Posebno važan segment radionice predstavlja povezivanje učenika Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i korisnika Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo, koja su rezultirala kreiranjem snažne interakcije i otvorile mogućnost dalje saradnje između navedenih skupina. Učesnici su istakli da im teoretska i praktična znanja koja su stekli tokom radionice mogu poslužiti za bolje razumijevanje procesa u prirodi i mogućnosti iznalaženja rješenja za povezivanje gradskih aktivnosti sa istom.

Projekat Connecting Nature je finansiran iz Horizon 2020 EU fonda, a realizuje ga Sarajevska regionalna razvoja agencija SERDA, uz podršku Grada Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo.