Vijesti

Arhiva vijesti

Održana radionica o fitodepuraciji:Pomoću biljaka do čiste vode

U Eko kući –Park šume Mojmilo 3. i 4. septembra 2013. godine održana je radionica o tretiranju otpadnih voda pomoću biljaka tzv. sistemom fitodepuracije.

Prisutnim polaznicima radionice su predstavnici italijanske organizacije Kalipolis prenijeli iskustva o fitodepuraciji, zatim načine planiranja i projektovanja sistema za fitodepuraciju te prezentirali postrojenje izgrađeno u Općini Novi Grad,na brdu Mojmilo ,koje će 12. septembra biti zvanično pušteno u rad. Fitodepuracija, kojom se nastoji pomoći riješavanju problema odvođenja otpadnih voda koje potiču iz stambenih objekata ili manjih poslovnih objekta (prodavnice, auto-praonice i slično) a koji nisu priključeni na javni kanalizacijski sistem, u europskim se zemljama koristi više decenija dok je kod nas još uvijek nepoznata i nezastupljena unatoč velikim ekološkim i ekonomskim prednostima.

Radionicu i izgradnju postrojenja za fitodepuraciju na brdu Mojmilo i drugi niz aktivnosti partnerski su u okviru projekta „Ljudi protiv Granica“ ("People vs Borders")

realizirali Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Novi Grad, Arhitektonski fakultet iz Sarajeva, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i italijanska organizacija Kallipolis

Ovim projektom se nastoji poboljšati i zaštiti prirodne resurse i resurse okoliša u Kantonu Sarajevo uz jačanje mogućnosti razvoja zahvaljujući kulturnoj razmjeni i interakciji zajednica prisutnih na ovom području.

Specifični cilj projekta jeste urbana i ambijentalna rikvalifikacija riječnog toka koji prolazi kroz četvrt Dobrinje i njegove okolice kao i uključenje u taj proces zajednica koje se nalaze na ovom području.