Vijesti

Arhiva vijesti

Održana radionica “Aktivnost identifikacije – mogućnosti zapošljavanja i strategije za ruralna područja od strane civilnog društva”

U organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA, 26. i 27. aprila 2022. godine održane su radionice o temi “Aktivnost identifikacije – mogućnosti zapošljavanja i strategije za ruralna područja od strane civilnog društva” u okviru projekta „Alternativna zelena područja za ruralnu Europu – AGARE”  finansiranog sredstvima programa “Europa za građane”.

Održana radionica “Aktivnost identifikacije – mogućnosti zapošljavanja i strategije za ruralna područja od strane civilnog društva” thumb thumb

Fokus sastanka bio je ruralni razvoj i povećanje zaposlenosti u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini, te su učesnici razgovarali o preporukama i smjernicama za razvoj ruralnih područja i povećanje zaposlenosti u istim.

Domaćim i inostranim partnerima, između ostalog obratili su se vodeći partneri AGARE projekta g. Francesco Marchionni iz Italije, kao i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koji su predstavili aktivnosti koje resorno ministarstvo realizira u cilju razvoja ruralnih sredina.

Učesnici sastanka su bili i predstavnici organizacija „Mreža za ruralni razvoj u BiH“, „Udruženje Alterural“, „Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu“, kao i brojni drugi predavači, koji su prezentirali svoj rad i aktivnosti, te kako održivi i dobro podržani ruralni programi mogu pozitivno riješiti socijalna i ekonomska pitanja, te kakve su mogućnosti zapošljavanja u tim sredinama i na koji način osigurati održivi ruralni napredak u Bosni i Hercegovini.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, kao projektni partner iz Bosne i Hercegovine, realizira projekt AGARE od 2021. godne, čiji je cilj stvaranje prostora saradnje za socijalnu održivost europskih ruralnih teritorija, kako bi se poboljšali uslovi za učešće građana u ruralnim sredinama, promovirajući akcije društvene posvećenosti koje podstiču društveno-ekonomski razvoj u malim općinama i borbu protiv starenja i depopulacije, kao i način održivog ruralnog razvoja EU.