Vijesti

Arhiva vijesti

Održana prezentacija godišnjeg plana provođenja programa razvoja male privrede

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zajedno sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA organiziralo je 14.07.2022. godine prezentaciju Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2022. godinu.

Održana prezentacija godišnjeg plana provođenja programa razvoja male privrede thumb thumb thumb thumb

Prezentaciju Godišnjeg plana, koji se ove godine sastoji se od 10 pojedinačnih programa i podrazumijeva grant i kreditna sredstva za privrednike iz kategorije malih i srednjih preduzeća, prisutnim privrednicima održao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić koji je naglasio važnost komunikacije i razmjene informacije između Ministarstva i privrednika, a u cilju korištenja raspoloživih sredstava kroz pomenute programe.

Kroz prezentaciju privrednici su pobliže upoznati s programima za koje Ministarstvo privrede uskoro raspisuje javne pozive, kako bi mogli aplicirati na iste i ostvariti pravo na poticaj po jednom od programa.

Od ukupno 8,9 miliona KM za kreditnu liniju sa 100 posto subvencioniranom kamatom, planirano je pet miliona s projekcijom više od 100 miliona ukupne vrijednosti kreditnih sredstava koja će biti dostupna privrednicima, te 3,9 miliona grant sredstava za ostalih devet programa među kojima su program zapošljavanja u IT i BPO industriji, subvencioniranje i refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja digitalizacije i standardizacije poslovanja, podrška mladima u osnivanju startup biznisa, poticaj razvoju ženskog poduzetništva i drugi programi.