Vijesti

Arhiva vijesti

Održana Konferencija o temi "Industrijske zone kao instrument regionalnog ekonomskog razvoja"

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, prva u BIH, predstavila je na današnjoj Konferenciji, Studiju o industrijskim zonama prema kojoj na prostoru 32 općine/opštine SMR postoji 59 lokacija koje su prepoznate kao potencijalne industrijske zone. Inače, Studiju je uradio Ekonomski institut u Sarajevu.
U uvodnom obraćanju direktor SERDA-e Ševkija Okerić, između ostalog je rekao da su industrijske zone u svijetu značajan instrument poticaja i razvoja poduzetništva te opšteg ekonomskog razvoja. S tim u vezi, u proteklom periodu, SERDA je inicirala projekt razvoja industrijskih zona unutar Sarajevske ekonomske makoregije i samo je jedan od 61 projekta koji se realizuju s ciljem ekonomskog razvoja i podizanja konkurentnosti regije, naglasio je Okerić.
Na današnjoj konferenciji predstavljena su iskustva država EU, Hrvatske kao i dobri iskoraci Kantona Sarajevo te općina/opština Vogošća, Istočna Ilidža, Ilidža, Goražde i Hadžići.
Značaj industrijskih zona i njihovu ulogu u regionalnom ekonomskom razvoju, koji je predstavlja jedan od ključnih faktora za uspješan nastavak pregovora o pridruživanju BIH EU, potvrdili su i šef Operacije II Delegacije EC Kjartan Bjornsson, te direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.
...
...
..
...