Vijesti

Arhiva vijesti

Održana druga radionica o razvoju konkurentnosti i inovacijama u industriji zelene i pametne mobilnosti

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA 17. jula 2019. Godine, održana je druga po redu radionica na temu razvoja konkurentnosti i inovacija u industriji zelene i pametne mobilnosti.

Održana druga radionica o razvoju konkurentnosti i inovacijama u industriji zelene i pametne mobilnosti thumb

Na radionici okupljenim korisnicima iz javnog i privatnog sektora, predstavljene su pilot usluge namjenjene MSP iz oblasti zelene i pametne mobilnosti s ciljem promocije regionalne saradnje između poduzetništva, istraživačkih tijela i javnog sektora, podrške poduzetničkim inovacijam za održivu mobilnost i pomoć pri prepoznavanju novih tržišnih prilika.

Istaknuti predavači iz akademske zajednice i eksperti iz ove oblasti, na radionici su predstavnicima MSP predstavili projektom planirane inovativne pilot aktivnosti te je otvorena diskusija prilikom koje je raspravljano o realnim potrebama MSP-a. Pilot aktivnosti podijeljene su u tri oblasti: razumijevanje tržišta, B2B susreti i pregledi javnog finansiranja.

Prilikom pripremanja radionice radi efikasnosti i veće sveobuhvatnosti pilotiranja usluga za MSP odlučeno je da će testiranje MSP biti podijeljeno na 3 dijela: radionica sa učesnicima, posjete ciljanim firmama i on-line sastanci sa ostalim MSP iz GSM sektora. U toku je testiranje pilot usluga sa MSP u vidu ciljanih posjeta i on-line sastanaka.

GREEN MIND – Zelene i pametne inovacije u industriji mobilnosti je 30-mjesečni projekat u sklopu INTERREG MED programa koji se finansira iz EU fondova i implementira na osam MED teritorija: Emilia-Romagna/Italija, Grčka, Andaluzija/Španija, PACA region/Francuska, Istra/Hrvatska, Splitsko-dalmatinska županija/Hrvatska i  Bosna i Hercegovina. Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je IPA partner zadužen za implementaciju projekta na prostoru Bosne i Hercegovine.