
Treći sastanak Upravnog odbora (SCOM) projekta Kulinarska staza etničke i domaće kuhinje u Dunavskom regionu održan je u utorak 20. maja 2025. godine u gradu Sandanskom u Bugarskoj
Sastanku su prisustvovali partneri iz cijelog Podunavskog regiona – uživo i putem Zoom platforme. Sastanak je predstavljao je važnu prekretnicu za pregled dosadašnjeg napretka, planiranje narednih aktivnosti i jačanje međusobne saradnje.Glavne tačke dnevnog reda uključivale su:
SO1: Katalogizacija i zaštita kulinarskog naslijeđa
Partneri su podijelili napredak u evidentiranju tradicionalnih recepata, kulinarskih tehnika i običaja širom regiona.
SO2: Razvoj brenda „Culinary Trail“ i VR turističkih iskustava
Razmatrani su prijedlozi za kreiranje prepoznatljivog vizuelnog identiteta rute i primjenu digitalnih alata poput virtuelne stvarnosti za promociju kulinarskog turizma.
SO3: Radionice o održivosti, transnacionalni akcioni planovi i planiranje takmičenja
Predstavljen je koncept budućih radionica i dogovorene aktivnosti vezane za međunarodno kulinarsko takmičenje.Razmotreni su administrativni aspekti i dogovoreni mehanizmi za efikasnu realizaciju projektnih rezultata.Ovaj sastanak u Sandanskom označio je značajan korak u implementaciji projekta, dodatno učvrstivši regionalnu saradnju i zajedničku posvećenost očuvanju bogatog kulinarskog naslijeđa Podunavskog regiona, inovacijama u turizmu i promociji održivog razvoja.