Vijesti

Arhiva vijesti

Održan treći koordinacioni sastanak projektnih partnera MED projekta „ChIMERA PLUS“

Treći sastanak projektnih partnera „ChIMERA PLUS“ projekta održan je 23/11/2021 kada su predstavljeni do sada realizovani rezultati projektnih aktivnosti.

Održan treći koordinacioni sastanak projektnih partnera MED projekta „ChIMERA PLUS“

Projekat „ChIMERA PLUS“ sa implementacijom je otpočeo u junu ove godine u okviru Interreg MED programa, s osnovnim ciljem jačanja sektora kulturnih i kreativnih industrija MED područja promocijom koncepta održivog urbanog razvoja.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA ovom je prilikom prezentirala rezultate urađene Analize potreba predstavnika sektora kulturnih i kreativnih industrija, a izradi Analize prethodili su sastanci sa predstavnicima Lokalne interesne grupe projekta koju sačinjavaju predstavnici Gradske uprave Sarajevo, SERDA-e, muzeja, filmske industrije, IT-a, nevladinog sektora i  eksperata u oblasti urbane održivosti, te kulturnih i kreativnih industrija. Analiza potreba poslužit će kao osnova za izradu Strateškog akcionog plana djelovanja sa identificiranim mjerama/projektima/inicijativama za unapređenje.

Također, SERDA je predstavila i tzv.“Frontrunner“ analizu koja prezentira primjer uspješnih praksi Javnog zavoda „Ljubljanski grad“ i Grada Ljubljana u uključivanju kulturnih i kreativnih industrija u urbano održiva rješenja gradova u regionu.

Primjere dobrih praksi predstavili su i partneri iz Vlade Aragona (Španije), te Općina Nova Gorica (Slovenija).

Projekat „ChIMERA PLUS“ realizuje se do juna 2022.god., a ostali partneri na projektu su Regija Friuli Venezia Giulia i Kreativni klaster Apuglia iz Italije.