Vijesti

Arhiva vijesti

Održan sastanak sa privrednicima o unapređenju poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo

U okviru LIFE Projekta, kojeg Kanton Sarajevo (KS) implementira u saradnji sa Grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, u utorak 30.08.2016. godine su premijer KS Elmedin Konaković i ministri finansija, privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Jasmin Halebić, Muharem Šabić i Čedomir Lukić održali prvi neposredni sastanak sa privrednicima, čija preduzeća posluju na području KS, na temu unapređenja poslovnog okruženja.

Kako je istakao premijer Konaković, sastanak je upriličen u svrhu jačanja saradnje Vlade KS sa privrednicima, izgradnje dugoročnog partnerstva i omogućavanja učešća privatnog sektora u procesu donošenja odluka koje su od značaja za privredu u KS.

"Vlada Kantona Sarajevo čini sve da stvori najbolje uvjete za vaše uspješno poslovanje, a od vas očekujemo da zapošljavate one koji se trenutno nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje, plaćate redovno sve obaveze prema državi i tako nam na najbolji način uzvratite“, poručio je premijer Konaković prisutnim privrednicima.

Dodao je da Vlada KS posebno cijeni domaći kapital, jer njegovim multipliciranjem kroz stvaranje nove vrijednosti direktno se utiče na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Premijer i ministri su privrednike upoznali i sa aktivnostima koje se vode u borbi sa „crnim tržištem roba i usluga“ koje je njihov najveći konkurent, pojačanim radom inspekcija i njenim kadrovskim ojačanjima, izmjenom legislative kojom će se bitno smanjiti troškovi domaćim, ali i stranim investitorima, te ubrzati registracija njihovih firmi.

Kako je istakao predstavnik Grupacije Svjetske banke Imeldin Radaslić, provedbom upravo ovog projekta cilj je pojednostaviti i skratiti administrativne procedure za 50%.

Prisutni privrednici su također informisani i o promjenama upisne politike u srednjim školama i na fakultetima, jer aktuelna Vlada teži da vodi upisnu politiku u skladu s potrebama tržišta rada. S tim u vezi, jedna od tema bila je primjena Zakona o obrazovanju odraslih kojeg je KS nedavno donio, a za koji je veliko interesovanje pokazao značajan broj prisutnih privrednika koji su konkretno navodili deficitarne struke i zanimanja. Među njima su pomenuti programeri iz IT sektora, te radna snaga koja će se baviti preradom plastike, te zanatski radnici tipa zidara, keramičara i drugi.

Privrednici su upoznati i sa uspostavljanjem Kreditno - garantnog fonda SERDA, kojeg su svojim sredstvima pokrenule Vlada KS, Sarajevska regionalna razvojna agencija „SERDA“ i Union banka d.d. Sarajevo, a koji će po najpovoljnijim uvjetima subjektima male privrede nuditi sredstva za njihovo osnivanje i poslovanje. Maksimalni iznos kreditnih sredstava na koja privrednici mogu aplicirati je 200.000 KM, period otplate do 60 mjeseci i mogući grace period do 12 mjeseci. Vrijednost fonda za kredite koje će Banka plasirati krajnjim korisnicima je max. 20 miliona KM. KGF SERDA pored veoma povoljnih kreditnih sredstava za postizanje konkurentnosti poslovanja, svojim korisinicima pruža potpuno besplatnu tehničku podršku u pripremi potrebne dokumentacije za apliciranje na kreditna sredstva, olakšanu, brzu i efikasnu proceduru realizacije kreditnih sredstava, mogućnost subvencioniranja kamatne stope prema definisanim kriterijima i ostvarenim pravima korisnika KGF SERDA i mogućnost ponovnog apliciranja.

Ovaj sastanak je za cilj imao identificiranje trenutnih prilika te davanje konkretnih prijedloga čijom će se ugradnjom u aktuelne zakone poboljšati poslovni ambijent u KS.