Vijesti

Arhiva vijesti

Održan Samit o inovacijama

U okviru projekta Connecting Nature, organizovan je prvi Samit o inovacijama, koji je održan od 23. do 25. marta ove godine. Samit je organizovalo Gradsko vijeće grada Glasgowa i Greenspace Scotlanda, uz podršku institucija Climate Alliance, Horizon Nua i Trinity College Dublin.

Održan Samit o inovacijama

Samit o inovacijama okupio je međunarodne učesnike kako bi istražili kako razvijati održive i zelenije gradove za svoje građane kroz rješenja koja se zanivaju na prirodi. Također, na Samitu su predstavljeni inovativni alati i metode koji se razvijaju kroz projekat.

Na Samitu su se predstavile dobre prakse i projekti iz cijele Evrope s naglaskom na Glasgow i Škotsku.

Osim toga, projektni partneri su predstavili metode koje su zajednički razvili kroz Connecting Nature projekat. Tako je SERDA, sa partnerima projekta Horizon Nua, Univerzitet Istočni London i Grad Nikozija predstavila novi alat koji je nazvan “Sarajevo proces”. Sarajevo proces predstavlja umjetnički pristup povezivanja čovjeka sa prirodom kroz niz aktivnosti koje mogu biti primjenjene na različite ciljne skupine, a koji je prvi put implementiran u Sarajevu u martu 2020. godine i koji će korisitit i drugi gradovi u projektu.