Vijesti

Arhiva vijesti

Održan drugi partnerski sastanak u okviru projekta TRACE

U okviru projekta „Transnacionalna saradnja za poboljšanje energetske efikasnosti u zgradarstvu – TRACE“ 21. i 22.11.2013. godine u bugarskom gradu Gabrovu održan je drugi sastanak partnera. Projekat TRACE je odobren u okviru 4. Poziva Programa Jugoistočna Europa (SEE).

Vodeći partner u ovom projektu je Općina Pirej iz Grčke. Osim Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, koja je projektni partner iz BiH, ostali partneri su: Univerzitet za ekonomiju i poslovanje u Beču (Austrija), Regionalna administracija Gabrovo (Bugarska), Agencija za energetiku Sofija (Bugarska), Centar za istraživanje javne administracije (Austrija), Centar za obnovljivu energiju i uštede (Grčka), Regija Mantova (Italija), Regija Peruđa (Italija), Centra za promociju energetske efikasnosti (Rumunija), Agencija za energetiku regija Savinjska - Šaleška i Koroška (Slovenija), Grad Zagreb (Hrvatska), Europski centar za energetsku efikasnost (Albanija).

Na sastanku su analizirane do sada implementirane aktivnosti, te je pripremljen akcioni plan za naredni period. U okviru projekta TRACE do sada su urađene analize za proceduru certifikacije energetske efikasnosti u zgradarstvu, te analiza dostupnih finansijskih sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti u svakoj od zemalja učesnica u projektu. U narednom periodu biće implementirane aktivnosti u vezi sa ulogom javne uprave u provođenju energetske efikasnosti te izgradnjom kapaciteta javne administracije, a sve u cilju prijenosa znanja i dobrih praksi u oblasti energetske efikasnosti. Osim navedenog, u narednom periodu će biti provedene aktivnosti na promociji energetske efikasnosti u zgradarstvu i to organizovanjem „Dana energetske efikasnosti“.