Vijesti

Arhiva vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu - Operativni sastanak za inkluzivnu kulturu

U sklopu projekta "IVA - Akcije inkluzivnosti i vidljivosti za održivi razvoj kulture", koji provodi Grad Sarajevo, a u partnerstvu s Glavnim gradom Podgoricom, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, Muzejima grada Sarajeva, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijskim muzejom BiH te Muzejima i galerijama Podgorice, 02. aprila, 2024. godine, održan je treći operativni sastanak u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva.

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu - Operativni sastanak za inkluzivnu kulturu

Sastanak je održan na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, datum koji je posvećen podizanju svijesti te važnosti inkluzije osoba s autizmom u društvu.  Obzirom da je cilj projekta promoviranje inkluzivnosti u kulturi, ovakav sastanak predstavlja mali doprinos obilježavanju ovako značajnog dana.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja defektologa, edukatora-rehabilitatora “STOL” koji su angažirani kao eksperti za usluge izrade plana inkluzivnosti te edukacije osoblja muzeja o značaju i načinu provođenja i prilagođavanja muzeja ciljnim grupama projekta. Predstavnici Udruženja su se upoznali sa projektnim partnerima, čime je ozvaničena saradnja na ovom važnom projektu. Daljnji koraci uključuju intenzivan rad na implementaciji projekta, fokusiran na pružanje inkluzivnog iskustva posjetiteljima muzeja.

Projekat će svojim aktivnostima doprinijeti da navedeni partnerski muzeji postanu inkluzivniji, vidljiviji i privlačniji građanima i turistima kroz nove usluge koje čuvaju tradiciju i historijsko/kulturno nasljeđe.

Projekat "IVA” koji se implementira u okviru zajedničkog projekta “CC4WBs- Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” predstavlja važan korak ka unapređenju kulturnih i kreativnih sektora na Zapadnom Balkanu, s ciljem pozitivnog uticaja na društveno-ekonomski razvoj zajednica.