Vijesti

Arhiva vijesti

Novi načelnik opštine Sokolac Dušan Kovačević preuzeo dužnost

Novoizabrani načelnik opštine Sokolac Dušan Kovačević preuzeo je dužnost od Dragana Cvijetića, koji je u prethodne četiri godine obavljao ovu funkciju i tako je počelo konstituisanje nove vlasti u ovoj opštini.

- Primopredaja je obavljena uredno i korektno. Međutim, nisam očekivao da ću zateći ovoliko neizmirenih obaveza, koje iznose 983.000 maraka. Nastojaću da se te obaveze izmire do polovine iduće godine, a one se odnose na asfaltiranje i popravku puteva, izgradnju vodovoda i kanalizacije i slično, kaže Kovačević. On ističe da je svoje prve aktivnosti po preuzimanju dužnosti usmjerio na rješavanje problema centralnog grijanja u Sokocu. Dotrajala mreža samo je jedan od tih problema, jer se ispostavilo da ni gradska kotlovnica nije registrovana.
- Imamo obećanje Vlade Republike Srpske o interventnoj pomoći u iznosu od 300.000 maraka, ali prethodno moramo izvršiti registraciju te kotlovnice. U toku su i radovi na otklanjanju kvarova na mreži i priključivanju kotlovnica na sistem grijanja «Nove Romanije». Nadam se da ćemo sve to dovesti u red do 10. decembra i da će tada proraditi centralno grijanje u Sokocu. Međutim, nama predstoji rekonstrukcija kompletne toplovodne mreže, a to nas čeka iduće godine, naglaša Kovačević.
Prema njegovim riječima na vrijeme su obavljene i pripreme za zimsko održavanje puteva, što je, takođe, s obzirom na poslovično teške romanijske zime, jedna od značajnih obaveza lokalne vlasti. Već se zna da će puteve održavati akcionarska društva «Romasok» i «Romanijaputevi».
Načelnik Kovačević, po preuzimanju dužnosti, najavio je da će od svih zaposlenih u Administrativnoj službi opštine zahtijevati da rade savjesno i odgovorno u interesu građana, jer se, kako je naglasio, tako gradi i čuva ugled opštine.
Kad je riječ o ostalim planovima, prvi čovjek sokolačke opštine izdvaja aktivnosti koje su u toku na pripremama za početak rada Forenzičkog centra u Podromaniji kod Sokoca, o čemu je, konačno, postignut dogovor između entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH.
- Obnovljen je i tender za nastavak izgradnje sportske dvorane. Do proljeća biće sve spremno za početak tih radova. O tome je potpisan protokol između opštine i Vlade Republike Srpske, prema kome obaveze opštine iznose 500.000 maraka. Kandidovali smo kod Vlade Republike Srpske i program rekonstrukcije vodovodne mreže u Sokocu, koji još nije odobren od strane Savjeta za razvoj. Insistiraćemo da taj projekat, čija je vrijednost 2,9 miliona maraka, bude prihvaćen i da na proljeće počne njegova realizacija, kaže Kovačević.
Jedna od važnih obaveza nove opštinske vlasti u Sokocu biće i pripreme za organizaciju Međuopštinskih omladinskih sportskih igara, koje će se održati u ovom gradu 2011. godine.
- Predstoji nam izgradnja sportskih objekata, a moramo da obezbijedimo i potrebne smještajne kapacitete. Pored ostalog i hotel «Romanija», koji je privatizovan, trebalo bi što prije da počne da radi i da za tu priliku bude u funkciji, naglašava načelnik Kovačević