Vijesti

Arhiva vijesti

Nakon što je Gradsko vijeće dalo saglasnost za korekciju plana „Kvadrant C-Marijin dvor“


Inicijativa za korekciju dijela plana otpremljena Zavodu za planiranje razvoja KS već u srijedu, 30 aprila


Iz kabineta načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, odmah u srijedu, 30. aprila Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo otpremljena je Inicijativa za korekciju dijela regulacionog plana „Kvadrant C-Marijin dvor“- lokalitet Turske Ambasade. Inicijativa je dostavljena i Gradskoj upravi, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ministarstvu prometa i komunikacija Kantona Sarajevo. U njoj se, između ostalog, od Zavoda očekuje da što hitnije pripremi prijedlog Odluke o korekciji navedenog regulacionog plana, kako bi se dostavila nadležnim ministarstvima i Gradskoj upravi.
Podsjetimo da je Gradsko vijeće na sjednici održanoj 29. aprila ove godine, tek u ponovljenom postupku, uz intervenciju člana Predsjedništva Željke Komšića, dalo saglasnost načelniku Koldži za pokretanje postupka korekcije regulacionog plana. Predloženi zaključak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine suštinski je istovjetan zahtjevu koji je načelnik Koldžo još krajem marta uputio predsjedavajućem Gradskog vijeća Marinu Ivaniševiću, na osnovu podrške koju je dobio na sastanku održanom u kabinetu potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine gospodina Mirsada Kebe, a čiji je smisao gospodin Ivanišević, koji je prisustvovao ovom sastanku, kasnije suštinski izmijenio.
Nepotrebna dešavanja vezana za stvaranje zakonskih pretpostavki za „legalizaciju“ ambasade Republike Turske, davanjem saglasnosti načelniku Koldži od strane Gradskog vijeća, biće okončana. Jedinstveni općinski organ uprave na ovaj način je dobio zakonski okvir da provede postupak korekcije, paralelno, u isto vrijeme, dok viši organ, Gradsko vijeće, vodi postupak izmjene i dopune plana „Kvadrant C-Marijin dvor.“ Ambasada će ostati na četiri sprata, odnosno njena izgradnja će se nastaviti prema projektu investitora i izvedenom stanju na lokaciji.
- Ostaje pitanje zašto je bila potrebna pomoć potpredsjednika Federacije gospodina Mirsada Kebe, čak i intervencija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Željke Komšića prema Gradskom vijeću, na čijem čelu je Marin Ivanišević ( SDP), da Gradsko vijeće usvoji ono što sam predlagao znatno ranije, i što je očito bilo jedino zakonsko rješenje ovog problema, napominje načelnik Nedžad Koldžo.Također, nameće se pitanje zašto Gradsko vijeće, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, nije odavno završilo postupak izmjene i dopune regulacionog plana „ Kvadrant C – Marijin dvor“, koji vode već više od godinu dana i koji je već puno koštao poreske obveznike, bez vidljive naznake da će navedeni predmet ikada biti završen do kraja.
Načelnik Koldžo se posebno zahvaljuje članu Predsjedništva Željki Komšiću i potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi na razumijevanju i podršci koju su pružili kako bi se na Gradskom vijeću prihvatila njegova inicijativa kao jedino moguće zakonsko rješenje problema oko izgradnje objekta Ambasade Republike Turske u Vilsonovom šetalištu.