Vijesti

Arhiva vijesti

Načelnik Koldžo i gradonačelnica Borovac ozvaničili završetak prve faze izvedenih radova na Vilsonovom šetalištu


Građanima predat novoizgrađeni javni toalet na korištenje


Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac, ozvaničili su jučer završetak prve faze izvedenih radova na Vilsonovom šetalištu. Potpisivanjem sporazuma o udruživanju sredstava za nastavak realizacije daljih projekata na ovom šetalištu, građanima Sarajeva pružit će se prilika da uživaju u mnogobrojnim sadržajima koje će Vilsonovo šetalište učiniti kultnim mjestom okupljanja.

- Produženjem šetališta sve do mosta Otoka i zatvaranjem kompletne šetnice za saobraćaj, Vilsonovo će postati najveći i sigurno najljepši park u čitavoj Bosni i Hercegovini. Ponosan sam na činjenicu da smo realizovali sve planirane radove za ovu godinu. Uz sve aktivnosti koje provodimo kako bismo od Vilsonovog šetališta napravili kultno mjesto okupljanja za sve naše sugrađane, u narednom periodu ćemo pristupiti i realizaciji projekta izgradnje manifestacionog trga, koji će se nalaziti između Mašinskog fakulteta i rezidencijalne zone ambasada. Uz finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje KS i Grada Sarajeva, našim Sarajlijama i svim posjetiocima, Vilsonovo šetalište će svojim sadržajima i ponudom biti na usluzi 24 sata dnevno, izjavio je načelnik Koldžo.

Nakon potpisivanja sporazuma, načelnik Koldžo i gradonačelnica Borovac svečano su predali novoizgrađeni toalet građanima na korištenje. Javni toalet, koji se nalazi uz južnu fasadu Drvno – šumarske tehničke škole, projektovan je uz primjenu prvoklasnih materijala i opreme. Grad Sarajevo je za navedeni projekat izdvojio sredstva u iznosu od 140.000 KM.

Tokom 2008. godine, Općina Novo Sarajevo pokrenula je niz aktivnosti usmjerenih ka estetskom uređenju Vilsonovog šetališta. Do sada su realizovani sljedeći projekti: popločavanje šetnice, revitalizacija stabala, postavljanje klupa, izgradnja česme, rekonstrukcija rasvjete, te izgradnja vodovodne, kanalizacione i elektro mreže za postavljanje ljetnih bašti.

Na Vilsonovom šetalištu također su održane i mnogobrojne manifestacije, a veliki broj njih postale su i tradicionalne, kao što je nedavno održani treći po redu Family day kojeg Općina realizuje u saradnji sa Sarajevo Film festivalom, sajam domaće privrede, dan dječije radosti, festival folklora, festival sevdalinke, šahovski turnir, atletska takmičenja, karting utrka, književne večeri i mnoge druge.

Općina Novo Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje KS i Gradom Sarajevom, u ovoj godini obezbijedila je sredstva u iznosu od milion KM za realizaciju mnogobrojnih projekata na Vilsonovom. Općina je učestvovala sa 300.000 KM, Ministarstvo sa 500.000 KM i Grad Sarajevo sa 200.000 KM.