Vijesti

Arhiva vijesti

Na Zlatiboru održana regionalna radionica InnoHPC projekta sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

U okviru projekta INNOHPC 13. septembra 2017. godine na Zlatiboru (Srbija) održana je regionalna radionica na kojoj je učestvovalo 16 učesnika iz Bosnei Hercegovine, Srbije i Crne Gore :
Učesnici su bili predstavnici partnerskih organizacija koje implementiraju INNOHPC projekat , tj. predstavnici Sarajevske Regionalne razvojne agencije SERDA, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (Srbija),Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (Srbija) i Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije (Crna Gora). Osim pomenutih, sudjelovali su i predstavnici institucija, organizacija i preduzeća iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ciljevi radionice bili su razmijeniti razmena i validirati rezultate istraženih potreba i mogućnosti za HPC u okviru Dunavske regije u vezi sa elektronskim i automobilskim sektorm , te dati odgovarajuće preporuke za razvoj HPC-a na nivou EU ,Dunavske regije i na nacionalnim nivoima

Zaključak radionice i konačne smiernice za industriju na nacionalnom nivou su:


Srbija - Bosna i Hercegovina - Crna Gora su u zaostatku spram drugih dijelova Europe u smislu korištenja HPC. Zato, ovaj region treba tretirati kao inicijativu i krenuti od osnovnih aktivnosti koje predstavljaju preporuke i zaključke:
- intenzivnija promocija i edukacija,
- veći fokus na istraživanje i razvoj,
- organiziranje više sastanaka sa menadžmentom malih i srednjih preduzeća o mogućnostima HPC-a za njihove kompanije,
- širenje europskih praksi i uspešnih priča sa globalnog tržišta,
- podizanje nivoa informisanosti u oba sektora, poslovanju i obrazovanju
- jačanje saradnje između akademije i privrede
- isticanje prednosti digitalizacije u industriji kako bi se stekla konkurentna prednost i optimizacija njihovih procesa
- nužnost da zahtjevi i potreba za korištenjem HPC dolaze od kompanija

Projekat INNOHPC se realizuje u okviru INTTEREG Dunavskog programa.