
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa Udruženjem ProReha i Cooking Academijom by Nermin Hodžić, nastavila je s realizacijom praktične obuke mladih kuhara sa invaliditetom u okviru EU projekta „Društveno odgovorni slow food turizam u Dunavskoj regiji – SReST“.
Druga kulinarska radionica održana je 9. jula 2025. godine, i bila je posvećena usavršavanju kulinarskih vještina polaznika, timskom radu i kreativnom pristupu pripremi tradicionalnih jela na zdraviji način. Na meniju su se našla autentična domaća jela poput hljeba od spelte, heljde i raži, begove čorbe, hadžijskog ćevapa, đulbastije, te kolača od jabuka i malina.
Pod vodstvom profesionalnih kuhara, učesnici su pripremali jela koristeći lokalne sastojke, u duhu slow food filozofije i promocije održivog slow food turizma. Radionica je završena svečanom dodjelom certifikata, uz mnogo osmijeha, motivacije i pozitivne energije.
Cilj ove aktivnosti jeste pružiti mladim osobama s invaliditetom stvarnu priliku za sticanje praktičnih vještina i radno angažovanje u sektoru ugostiteljstva, s naglaskom na inkluziju, očuvanje gastronomskog naslijeđa i društvenu odgovornost.
SERDA s ponosom nastavlja implementaciju projekta SReST kroz konkretne aktivnosti koje pružaju podršku, osnažuju mlade osobe s invaliditetom i promovišu inkluziju u zajednici.
Zahvaljujemo se svim učesnicima, predavačima i partnerima na sjajnoj atmosferi – veselimo se novim susretima!